Een drone meet de ruïne en het kasteeleiland op. 

Een drone meet de ruïne en het kasteeleiland op. © RealVisuals

3D-scanner en drone meten kasteelruïne Ter Elst op

Duffel -

RealVisuals is vrijdag gestart met de opmeting van kasteelruïne Ter Elst in Duffel. Door middel van 3D-laserscanning en dronebeelden meet het Gentse bedrijf de ruïne en het kasteeleiland haarfijn op.

Chris Van Rompaey

Kempens Landschap nam vorig jaar de kasteelruïne in beheer van de gemeente Duffel om de broodnodige restauratie op gang te trekken. Architectenbureau Erfgoed & Visie maakt de plannen voor de restauratie op. Als eerste moeten zij het gebouw doorgronden om later een ontwerp uit te werken.

Om de staat van de kasteelruïne te analyseren, nam Erfgoed & Visie het bedrijf RealVisuals onder de arm. “Met de modernste technieken zoals 3D-laserscanning brengen ze de ruïne helemaal in kaart. Op deze manier realiseerde RealVisuals bijvoorbeeld al de opmeting van het begijnhof van Lier en het stadhuis van Antwerpen. Dergelijke beelden maken het voor de architecten ook mogelijk om hun ontwerpen meteen te projecteren op de bestaande toestand en alles goed te visualiseren vooraleer ze knopen doorhakken betreffende de restauratie”, zegt burgemeester Sofie Joosen (N-VA).

Stabiliteitsonderzoek

De gedetailleerde opmeting van de kasteelruïne betekent het startschot van een reeks vooronderzoeken, zoals een stabiliteitsonderzoek. “Dit vooronderzoek is essentieel om enerzijds de huidige stabiliteitsproblemen te analyseren en anderzijds de impact te berekenen van de verschillende restauratie- en herbestemmingsopties. Zo zullen er bijvoorbeeld funderingsanalyses en grondboringen worden uitgevoerd om te bekijken wat mogelijk is in en rond de ruïne”, zegt Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap.

Kasteel Ter Elst gaat terug tot de vijftiende eeuw en werd in 1914 grotendeels verwoest. De gemeente Duffel kocht de overgebleven ruïne in 1972, liet ze beschermen en gebruikte ze als decor voor socioculturele evenementen. Vanwege de bouwvallige toestand van de ruïne is dit gebruik vanaf 2012 sterk teruggeschroefd en blijft de site onderbenut.

Kempens Landschap hoopt dat de restauratie in 2023 kan starten. De werkzaamheden zouden zeker een jaar duren. (cvr)MEER OVER Duffel

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio