Voor het eerst in vier jaar tijd rijdt de trein weer tussen Puurs en Dendermonde 

Voor het eerst in vier jaar tijd rijdt de trein weer tussen Puurs en Dendermonde © Guy Delforge

Toeristische stoomtrein rijdt opnieuw tot Puurs

Puurs-Sint-Amands -

Zondag 4 juli rijdt voor het eerst sinds vier jaar weer de stoomtrein tussen Puurs en Dendermonde. Door een samenwerking met de gemeente Puurs-Sint-Amands komt er ook een halte aan de Sint-Pietersburcht.

Guy Delforge

In 2017 werd tijdens de keuring vastgesteld dat er aanpassingen nodig waren aan de spoorinfrastructuur van het deel Oppuurs-Puurs om de veilige exploitatie van de stoomtrein met reizigers toe te laten. “Omdat we al met andere grote werken bezig waren, was het niet mogelijk om deze bijkomende inspanningen meteen op de planning te zetten”, zegt voorzitter Sander Buyens van de vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs. “We werken immers met vrijwilligers die al die werken in hun vrije tijd uitvoeren. Voor ons als vereniging was dit echter een groot verlies, daar een groot deel van onze reizigers in Puurs opstappen.”

”Het zijn onze vrijwilligers die al die werken in hun vrije tijd uitvoeren”, zegt voorzitter Sander Buyens.

”Het zijn onze vrijwilligers die al die werken in hun vrije tijd uitvoeren”, zegt voorzitter Sander Buyens. © Guy Delforge

In 2020 kon de stoomtrein niet rijden door de coronapandemie. “Dit gaf ons dan weer wel de gelegenheid om in de vrijgekomen tijd het traject naar Puurs aan te pakken”, zegt Buyens. “De vrijwilligers vernieuwden zo maar liefst 1,1 kilometer spoorlijn. Afgelopen week werd de laatste hand gelegd door een onderstopmachine die het spoor weer op het juiste niveau heeft gebracht. Financieel was dit project ook geen eenvoudige klus, want er waren in 2020 geen inkomsten. We waarderen dan ook zeer de steun van de gemeente en van onze sponsors”, zegt Buyens.

De gemeente Puurs-Sint-Amands sprong financieel bij om de spoorbedding weer in orde te krijgen en sloot een samenwerkingsovereenkomst met de vereniging om jaarlijks financiële steun te geven.

“Zo komt de trein ook weer naar Puurs”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel, die vrijdag mee de spoorlijn heropende. “Dat heeft het grote voordeel dat mensen die met de stoomtrein willen rijden, hier een gemakkelijke aansluiting vinden naar het NMBS-station.”

 

 © Guy Delforge

De stoomtrein rijdt elke zondag van juli, augustus en september tussen Baasrode-Noord en Puurs, met als haltes Sint-Amands en Oppuurs. In het najaar rijdt de stoomtrein nog enkele herfstritten met degustaties en zijn er de traditionele sinterklaastreinen. De stoomtrein kan ook worden afgehuurd voor groepen of particulieren, fotoshoots of filmopnames.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio