©  Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN JAN. “Misschien moeten we 3M gewoon naar de Champs-Élysées verhuizen”

Antwerpen -

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat u zopas, bij de eerste blik op uw dagelijkse dosis Frut, iets in de aard van – en in koeien van letters – ‘ARRIVEDERCI’ op onze voorpagina zag staan. Als daar dan ook nog een grote foto van pakweg een juichende Big Rom of tangodansende KDB bij staat, dan weet ik nu al dat het snor zit.

Jan Bartosik

En dat de Rode Duivels in de halve finale zitten. Met of zonder snor. Al verkopen we het vel van de beer best nu nog niet, zo ettelijke uren voor de match terwijl deze wekelijkse column wordt neergepend. Wie weet zitten we nu wel collectief in zak en as, met een houten kop en door de Squadra Azzura kapotgeschoten dromen van Europese overheersing. We zullen zien.

Voor wie de nachtmerrie al zeker een meer dan pijnlijke realiteit is geworden: Les Bleus. Ook wel het kleine broertje genoemd, dat land waar ze weinig anders doen dan neerkijken op de rest en slakken in hun arrogante bek rammen. Dat ze er in stikken, met hun belachelijke baguettes en bimboesque Brigitte Bardots.

Misschien is het geen slecht idee om onze vrienden van 3M in Zwijndrecht te overtuigen hun vervuilende fabriek naar de Champs-Élysées te verhuizen. Al is de kans natuurlijk groot – ze eten er, zoals hierboven vermeld, tenslotte ook slakken – dat de Parijzenaar die PFOS gewoon gekookt en met wat versnipperde look in die malle mond van hem propt. Maar goed, zijn we er lekker van verlost: 3M én die arrogante Fransman.

Of de directeur van de Belgische tak van 3M gisterenavond naar het voetbal heeft gekeken, dat weten we niet. Hij ziet er toch niet meteen een van de lads uit en hij is al even moeilijk met sjaal, pet en halve liter Stella in de hand voor te stellen. Of hij zelf eitjes uit Zwijndrecht zou eten? Neen, weten we eigenlijk ook niet. Ook al werd de vraag in het interview afgenomen door collega (dh) tot tweemaal toe gesteld. “Doe verder zoals vandaag”, is de cryptische boodschap.

Wie ongetwijfeld ook behoorlijk veel van cryptische boodschappen weet: de nieuwe adjunct-bisschop van Antwerpen. De vrome ziel luistert naar de naam Emmanuel Ikeobi en mocht de – een pure gok – ettelijke duizenden gelovigen in het district Ekeren de voorbije jaren iedere zondag van preek en hostie voorzien.

Nigeria, het land waar de clericus als petieterig bazeke boven het doopvont gehouden werd, staat allerminst bekend om zijn tolerante houding tegenover homoseksualiteit, abortus, euthanasie,... Of dat weleens zou kunnen botsen met de progressieve visie van regionaal opperhoofd Johan Bonny, wou de deze week erg ijverige collega (dh) weten. “Dat vraagt u hem best zelf”, zei tante nonneke, ook wel bekend als woordvoerster van het bisdom Antwerpen. Nu maar hopen dat onze nieuwe katholieke vriend het best oké vindt dat er een vrouw in naam van zijn geloof spreekt, zoals hij meent te kunnen (s)preken in naam van een zogezegd opperwezen.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER De Week van