De Volksspelen, of vogelpik per fiets, zijn vooraf al afgelast. De kermis zelf en de feestelijkheden errond gaan wél door. 

De Volksspelen, of vogelpik per fiets, zijn vooraf al afgelast. De kermis zelf en de feestelijkheden errond gaan wél door. © EMA

Vrijkermis gaat dan toch door: in grote tent en mét vogelpik

ARENDONK -

Er zijn nog zekerheden in het leven van de Arendonkenaren: ook dit jaar kunnen de inwoners in het eerste weekend van augustus kermis vieren. Vrijkermis gaat door, met botsauto’s en foorkramen, een grote feesttent achter de kerk én een (coronaveilige) vogelpik.

Eddy Meulemans

“We hebben er lang over nagedacht, maar na weldoordacht overleg hebben we beslist om toch een grote tent op te stellen achter de kerk”, bevestigt ondervoorzitter Dieter Berrens (33) van voetbalclub KFC Arendonk Sport. ”Zo willen we de mensen van Arendonk toch een echt Vrijkermisgevoel geven dit jaar. Maar ook voor ons als club is Vrijkermis het belangrijkste evenement van het jaar. In normale tijden is de drankopbrengst van de kermis goed voor 20 tot 30% van onze jaarinkomsten. Alleen zo kunnen we de huur en het onderhoud van onze velden blijven betalen, onze trainers vergoeden en de lidgelden laag houden.”

Vol is vol

Dat er straks een grote tent verrijst op de parking achter de Sint-Jozefkerk, wil nog niet zeggen dat alle remmen losgegooid kunnen worden. “Het wordt een afgeslankte Vrijkermis”, zegt Dieter. “We starten op vrijdag 30 juli met een kienavond voor een beperkt publiek met vierhonderd stoelen. We plaatsen tafels van vier en acht personen die voldoende ver uit elkaar zullen staan, helemaal volgens de geldende coronaregels. Of je vooraf moet reserveren? Nee, vol is vol.”

Zaterdag en zondag gaat de tent opnieuw open, van 14u ’s middag tot 1u ’s nachts: als overdekt kermisterras met opnieuw vierhonderd stoelen. Ook hier geldt het devies: geen reservatie, vol is vol. Op zaterdag vindt in de tent ook een coronaveilige vogelpik plaats. Zo wordt vooraan op het podium een feestelijk dartsbord geplaatst. De aanwezigen kunnen er om beurt met hun fiets langs rijden, een pijltje in het bord gooien en zo een of meerdere consumptiebonnen winnen.

Hoe Vrijkermis 2.0 precies zal verlopen, hangt af van de coronasituatie op dat moment. Zowel de organisatoren als het gemeentebestuur van Arendonk houden daarom nog een slag om de arm. “Maar zoals de toestand nu is, kunnen er evenementen georganiseerd worden, en zeker ook een breed gedragen lokaal volksfeest als Vrijkermis”, zegt burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA). “We hadden hierover al een informeel overleg met enkele bestuursleden van de voetbalclub. Volgende week dienen ze een officiële aanvraag in en op basis daarvan geven we onze goedkeuring. Eventueel leggen we enkele bijkomende maatregelen of beperkingen op. We willen garanties op een ordelijk verloop, ook voor de latere uurtjes wanneer de drank in de man is.”

Volksspelen

Ook elders in het gehucht Voorheide, in de volksmond bekend als ‘de Vrij’, worden in het weekend van 30 juli tot 1 augustus aangepaste feestelijkheden georganiseerd, met optredens en terrasjes in beperkt gezelschap: onder meer in het Parochiecentrum Voorheide, maar ook in Gastrobar Olive en bij Harmonie De Arend. Voor een goed begrip: de echte Volksspelen, de traditionele vogelpik van café naar café die dit jaar normaal al voor de 105de keer zou plaatsvinden, gaan niet door.

Vrijkermis is van oudsher hét topevenement van het jaar voor de inwoners van Arendonk, voor jong en oud. Ieder jaar neemt de helft van de bevolking spontaan verlof tijdens het kermisweekend.

De honderdste editie van de Volksspelen vond plaats in 2015.

De honderdste editie van de Volksspelen vond plaats in 2015. © EMA

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio