Burgemeester Paul Van Miert, directeur Claudius Gosse (Avery Dennison) en Koen Vermout van Azteq steken de spade in de grond voor de aanleg van een zonnespiegelpark. ©  Guy Van Nieuwenhuysen

Zonnespiegels vangen warmte op voor droogovens

Turnhout -

Azteq plaatst op het terrein van Avery Dennison in de Tieblokkenlaan zo’n 5.500 zonneparabolen. Deze gebogen spiegels vangen zonnewarmte op, die de droogovens van het chemische bedrijf verbruiken. Burgers en werknemers kunnen meeprofiteren van het financiële rendement.

Guy Van Nieuwenhuysen

Over tien maanden staat een grasveld van 10.000 vierkante meter vol zonneparabolen. Zo’n installaties wekken al ruim veertig jaar energie op in woestijnen. “Maar dat Belgische bedrijven zonnespiegels gaan gebruiken, dat is wel nieuw”, zegt Koen Vermout, ceo van Azteq, het jonge bedrijf dat de zonneparabolen plaatst.

Er staan al zonnespiegels in Oostende en in Antwerpen, maar de installatie bij Avery Dennison is vijf keer zo groot en meteen de grootste in heel Europa. Avery Dennison produceert in Turnhout onder andere klevers voor luiers, kleefstrips voor dichtingen van ramen en materialen voor operatiezalen. Bij die productie wekt het bedrijf veel warmte op. “Omdat we onze ecologische voetafdruk drastisch willen verkleinen, werken we hard aan duurzame oplossingen”, zegt directeur Claudius Gosse. “Dat doen we niet alleen in de samenstelling van onze producten, we hergebruiken ook de restwarmte van onze droogovens. In 2017 plaatsten we een windmolen, die voorziet in 30% van onze energiebehoefte.”

Zonnewarmte

De zonnespiegels die er over tien maanden staan, moeten geen energie leveren, maar warmte. “We vangen de zonnewarmte op en vervoeren deze met een thermische olie naar de droogovens in het bedrijf”, legt Koen Vermout uit. “We leveren een temperatuur van 280 graden.”

Azteq hoopt tegen 2030 zo’n 50% van de benodigde warmte aan de droogovens van Avery Dennison te kunnen leveren.”

Burgemeester Paul Van Miert (N-VA), die mee de eerste spade in de grond mocht steken, ziet het graag gebeuren. “Vroeger trokken bedrijven weg vanwege de hoge loonkost. In de toekomst zal de energieprijs bepalen waar bedrijven zich willen vestigen. Dat Avery Dennison in Turnhout zoveel wil investeren in hernieuwbare energie, is een goede zaak voor de tewerkstelling in onze stad.”

Dat iedereen financieel kan meeprofiteren van deze investering, is ook een goede zaak. “Toen we de aanvraag deden, wees de betrokken ambtenaar ons erop dat in Turnhout de burger moet kunnen participeren in grote energie-installaties”, zegt Claudius Gosse. “Daarom klopten we aan bij burgercoöperatie Campina Energie, die nu een partner in het project is.”

Burgercoöperatie

Campina Energie is al betrokken bij het Turnhoutse windturbineproject, installeerde het voorbije jaar verschillende grote zonnepanelenparken en plant nieuwe windturbineprojecten, onder andere in Balen. Iedereen kan aandelen kopen van de burgercoöperatie en zo op termijn verdienen aan het opwekken van hernieuwbare energie. Op dit ogenblik heeft de coöperatie al 1.200 vennoten.

“We groeien zo snel dat we dringend nieuw kapitaal nodig hebben”, zegt bestuurder Mark Jacobs. “We bieden daarom niet alleen elke werknemer van Avery Dennison, maar ook elke Turnhoutenaar en zelfs elke Kempenaar de gelegenheid om aandelen te kopen. De voorbije vijf jaar hebben we nog geen dividend kunnen uitkeren, maar het staat wel te gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners