© RTV

Argos Vaartland opent sociale kruidenier in Willebroekse Breendonkstraat

Willebroek -

Willebroek heeft sinds 1 juli een volwaardige sociale kruidenier. De vzw Argos was al langer bezig met de bedeling van voedselpakketten, maar nu is er in de Breendonkstraat 1B ook een buurtwinkel die drie dagen per week geopend is. Mensen die een attest hebben van de sociale dienst van de gemeente kunnen er boodschappen doen aan sterk verlaagde prijzen.

Ward Bosmans

De sociale kruidenierswinkel van Argos wordt volledig gerund door vrijwilligers. “We hebben er zo’n 50-tal”, zegt voorzitter Geert De Buyser. “Ze komen uit alle hoeken van de wereld. Welke taal onze klanten ook spreken, we kunnen ze bijna altijd verder helpen.” Argos bestaat al 28 jaar in Willebroek. De vzw werd ooit opgericht door zuster Jeanne Breugelmans om vluchtelingen te helpen. Het nieuwe bestuur trok de werking open naar alle hulpbehoevende Willebroekenaars.

De sociale kruidenier kon de deuren openen mede dankzij de steun van de gemeente Willebroek. “Argos krijgt maandelijks 3.500 euro voor de huur van het pand en de aankoop van sommige producten. Dit jaar wordt er eenmalig nog 40.000 euro subsidie gegeven voor de herinrichting van de winkel en de komende twee jaar wordt er telkens ook nog 5.000 euro voor uitgetrokken”, legt schepen van Armoedebestrijding, Bavo Anciaux (Open Vld) uit. “Wat ook typerend is voor een sociale kruidenier is dat er ruimte is voor ontmoeting. Er kan een tas koffie gedronken worden, maar de vrijwilligers staan ook ter beschikking om bezoekers te helpen bij het invullen van formulieren of bij administratieve problemen. Argos kan daarbij rekenen op de ondersteuning van de gemeentelijke diensten.”

Argos krijgt steun van de gemeente Willebroek.

Argos krijgt steun van de gemeente Willebroek. © Ward Bosmans

Wie bij Argos wil gaan winkelen heeft een attest van het Sociaal Huis nodig. Een beperkt gedeelte van het aanbod is gratis (vooral groenten en fruit). Verder functioneert de sociale kruidenier zoals elke andere winkel. Bezoekers kunnen zelf kiezen welke producten ze wensen te kopen. “Dat is helemaal anders dan wanneer ze een voedselpakket krijgen. Door zelf te winkelen, en ervoor te betalen, verliezen de mensen hun eigenwaarde niet. Maar bij ons kost alles wat minder. Voor een doos waspoeder betaal je 2 à 3 euro, voor luiers betaalt men ongeveer 35% minder dan in de supermarkt. Voor andere producten trekken we ongeveer 10% af van de prijs die wij betalen”, legt Geert De Buyser uit.

Voor de aanschaf van de producten werkt Argos met verschillende verenigingen samen. “Het gaat onder andere om Foodsavers, Goods to give en een aantal supermarkten. In functie van de vraag van onze klanten willen we ons aanbod nog uitbreiden”, besluit De Buyser. (wabo)

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio