Kelly Mergits is er helemaal klaar voor. Vrijdag verwelkomt ze de eerste klanten. “Hier heb ik van gedroomd”, zegt ze. 

Kelly Mergits is er helemaal klaar voor. Vrijdag verwelkomt ze de eerste klanten. “Hier heb ik van gedroomd”, zegt ze. ©  Dirk Vertommen

Twintigjarige Kelly heropent bakkerij aan Brusselpoort: “Een droom die uitkomt”

Mechelen, Leest -

Aan de enige overgebleven stadspoort in Mechelen opent vrijdag vanaf 7u opnieuw een bakkerij: De Brusselsepoort. Zaakvoerster Kelly Mergits (20) treedt daarmee enthousiast in de voetsporen van haar mama Sonja Willems (51), die jarenlang een bakkerswinkel had in Leest. “Het is een droom die uitkomt”, zegt ze.

Sven Van Haezendonck

Een jaar en negen maanden. Zo lang bleef de bakkerij in de Brusselsepoortstraat gesloten na het faillissement van de vennootschap achter de bekende Patisserie Verstraelen. Toen stonden klanten er van de ene dag op de andere voor een gesloten deur, maar vrijdagochtend schuift het rolluik opnieuw omhoog. Daar kijken veel Mechelaars naar uit, niet in het minst de zaakvoerster zelf.

“Ik ben heel blij en ik kijk heel erg uit naar de opening. Het is een droom die uitkomt. Ik had nooit gedacht dat ik dit als twintigjarige zou kunnen bereiken. De reacties die ik krijg van familie, vrienden en passanten geven mij een heel goed gevoel”, zegt ze.

Na schooltijd helpen

Kelly groeide als kind op in een bakkerij. “Mijn mama had toen een bakkerij in het dorp van Leest. Mijn mama stond fulltime in de winkel, papa hielp na zijn uren. Het is hard werken. Zelf vond ik het heel leuk om haar op woensdagnamiddagen na schooltijd te helpen. Toen mijn ouders er zo’n acht jaar geleden mee stopten, was ik natuurlijk nog te jong om de bakkerij over te nemen”, vertelt Kelly. Uiteindelijke studeerde ze Dierenzorg, maar de liefde voor de bakkerij was allerminst verdwenen.

“Ik ben afgestudeerd in coronatijd. Werk vinden, was niet evident. Daardoor maakte ik van mijn studentenjob tijdelijk mijn vaste baan. Toen kwam ik er achter dat voor een baas werken echt niets voor mij is. Al snel rijpte het idee om zelfs iets op te starten, liefst van al een bakkerswinkel”, zegt Kelly.

Bakkerij De Brusselsepoort ligt vlak bij de middeleeuwse Brusselpoort. 

Bakkerij De Brusselsepoort ligt vlak bij de middeleeuwse Brusselpoort. ©  Dirk Vertommen

Op zoek naar een pand in de buurt kwam de piepjonge onderneemster terecht bij bakkerij Gijbels in Wommelgem. “Bij hen huurde mijn mama destijds ook het pand in Leest. Toen ik hier naar de winkel aan de Brusselpoort kwam kijken, was ik meteen verkocht. Het is het perfecte pand voor mij. Wij hebben niet veel moeten veranderen, want de inrichting was mooi gedaan”, legt Kelly uit.

Supertrots

Gijbels is ook de warme bakker die bij haar dagelijks het brood en de patisserie vers aanlevert. “Wij hebben ook een heel hoekje met koekjes, cake, confituur en chocolade. Klanten kunnen bij ons ook terecht voor charcuterie en gekoelde dranken”, vertelt Kelly. Als ze hulp nodig heeft, kan ze rekenen op haar mama Sonja en papa Hans die beiden nog werken. “Ik ben supertrots op haar, zeker op haar leeftijd”, zegt mama Sonja.

Bakkerij De Brusselsepoort in de Brusselsepoortstraat 5 is tijdens de week iedere dag open van 7u tot 18u. Op zaterdag, zondag en feestdagen is de winkel geopend van 7.30u tot 15u. Donderdag is de sluitingsdag. Klanten kunnen bestellen op het nummer 0480.62.29.22.

“Ik vind het zelf een heel mooie winkel”, zegt Kelly. 

“Ik vind het zelf een heel mooie winkel”, zegt Kelly. ©  Dirk Vertommen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio