Directieleden Jan Claesen en Jan Ennekens van het AZ Sint-Maarten en projectmanager Patrick Van Geel van Earth staan op het dak vol zonnepanelen.  ©  Dirk Vertommen

Ziekenhuis plaatst 1.590 zonnepanelen op dak: “Op termijn 50% energie zelf opwekken”

Mechelen -

Het AZ Sint-Maarten in Mechelen, dat al miljoenen investeerde in een duurzame nieuwbouw langs de R6, kiest nu ook voor zonne-energie. De eerste 1.590 zonnepanelen liggen sinds kort op het dak en er komen er nog bij. “Op termijn willen wij zo 50% van onze energie zelf opwekken”, zegt algemeen directeur Jan Ennekens.

Sven Van Haezendonck

Om een geschikte partner te vinden, pikte het AZ Sint-Maarten in op een openbare aanbesteding van het Vlaams Energiebedrijf (VEB). Het was Earth dat uiteindelijk aan het langste eind trok en samen met Fluvius en de technische dienst van het ziekenhuis de zonnepanelen installeert en in productie brengt. Met de plaatsing van 1.590 zonnepanelen is een investering van 750.000 euro gemoeid. “Daarmee kunnen wij 8 tot 9% van de energie die we nodig hebben zelf opwekken”, zegt Jan Claesen, technisch directeur bij het AZ Sint-Maarten.

De panelen op het dak zijn nog maar een eerste stap in het gebruik van deze hernieuwbare energie. In de toekomst wil het ziekenhuis nog meer zonnepanelen. “Daarvoor kijken we naar de geplande nieuwbouw voor onze dienst kinderpsychiatrie en naar het kinderdagverblijf op de site. We bekijken ook of het zinvol is om op onze parking te investeren in zonnepanelen”, vertelt Claesen. “Op termijn willen wij zo 50% van onze energie zelf opwekken”, zegt Jan Ennekens.

Energiefactuur drukken

Door in te zetten op zonne-energie kan het ziekenhuis besparen op haar jaarlijkse energiefactuur. “De hele investering verdient zichzelf over een periode van acht tot tien jaar terug. Daarnaast draagt de installatie ook bij tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Per jaar kan het ziekenhuis 320 ton CO2 besparen, een goede zaak voor onze gezondheid en het milieu”, legt Jan Ennekens uit.

De zonnepanelen zijn goed voor 8 tot 9% van het energieverbruik van het ziekenhuis. ©  Dirk Vertommen

LEES OOK: Sint-Maarten investeert vijf miljoen in dagziekenhuis voor kinderpsychiatrie

De investering in zonne-energie past volledig in de duurzame ambities van het ziekenhuis. Ze sluit ook aan bij de engagementen voor het klimaat die vanuit het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid worden gestimuleerd. Bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis investeerde Sint-Maarten al negen miljoen euro in toekomstgerichte en duurzame oplossingen: onder andere in systemen die zorgen voor een efficiënter gebruik van energie en in het verminderen van de CO2-uitstoot.

Toiletten spoelen met regenwater

Voorbeelden daarvan zijn warmtepompen, een installatie voor warmtekrachtkoppeling en zogenaamde BEO-velden om warmte en koelte uit de grond op te slaan en te gebruiken voor de verwarming en de koeling van de nieuwbouw. “Met onze investering in zonnepanelen en de warmtekrachtkoppeling kunnen wij in de toekomst zelfs 75% van onze energie zelf opwekken”, zegt Jan Claesen.

Met een intelligent systeem om het gebouw te beheren, kan het ziekenhuis ook de temperatuur en de vochtigheid op een efficiënte manier regelen. Onder het inkomplein verzamelt het ziekenhuis zo’n 600.000 liter regenwater. “Daarmee spoelen we onder andere 1.200 toiletten. Een gedeelte van het regenwater voeren we af via groendaken. En bij de inrichting van de tuin en perken kozen we voor aanplantingen die goed zijn voor de biodiversiteit en die we perfect kunnen onderhouden zonder pesticiden”, legt Jan Claesen uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen