Bij een festival in openlucht hoort een groot podium.  

Bij een festival in openlucht hoort een groot podium.  © Marc Peeters

Na Fir Bolg op zoek naar de festivalsfeer

Vorselaar -

De 26ste editie van het folk-, rock- en kleinkunstfestival Na Fir Bolg die vrijdagavond van start gaat wordt er eentje om nooit te vergeten. “Voor het eerst zonder tenten, maar met een podium dat ze qua omvang in Vorselaar nog nooit hebben gezien. Het gaat plezant worden, daar ben ik van overtuigd”, zegt organisator Luc Janssens. “Nu alleen nog hopen op droog weer.”

Marc Peeters

Na 25 edities was voor Luc Janssens het organiseren van een driedaags festival routine geworden. “Je hebt heel wat vaste structuren, medewerkers die weten wat ze moeten doen, maar dan was er corona. Vorig jaar helemaal niet georganiseerd en dit jaar veel onzekerheid. Je werkt een plan uit en je krijgt groen licht van de overheid. En dan volgt de ene aanpassing aan de te volgen regels de andere op. Ook de laatste weken nog. Je kan niet anders doen dan volgen. Zo moesten we nog in allerijl op zoek naar meer dan 1.000 bijkomende stoelen, maar we hebben ze gevonden.”

Het zal de vaste bezoekers van Na Fir Bolg niet ontgaan dat de festivalweide aan het Sassenhout naar de overkant van de straat is verhuisd. “We mogen 2.500 bezoekers ontvangen, in bubbels van maximaal acht personen, zittend op stoelen. De onderlinge afstanden moeten gerespecteerd worden. Dat moet je met de opstelling vrij breed gaan. Ons vertrouwde perceel was daarvoor te smal, vandaar dat we de straat zijn overgestoken.”

De stoelen staan opgesteld.

De stoelen staan opgesteld. © Marc Peeters

Het podium is aan de nieuwe opstelling aangepast. Hoger, breder, indrukwekkender. “De kostenbesparing die we doen door het wegvallen van de huurprijs van de tenten gaat meer dan op aan het podium en de andere covid-19 gerelateerde kosten”, weet Janssens. “Om de mensen die wat meer achteraan zitten toch nog een goed beeld te geven van de artiesten gaan we met een groot scherm werken. Daarop gaan we vrijdagavond ook het voetbal uitzenden. Tijdens de match zal er wel muziek zijn, we zijn immers een muziekfestival. Bart Peeters, onze hoofdact op vrijdagavond zal er pas aan beginnen als het voetbal afgelopen is.”

Momenteel is ongeveer 80% van de beschikbare kaartjes verkocht. “Dat wil zeggen dat er aan de kassa wellicht nog tickets ter beschikking zullen zijn. De toegelaten 2.500 gaan we wellicht niet halen.”

Uitgekeken

Na Fir Bolg is het eerste festival op Kempense bodem na de coronacrisis. Er wordt dan ook naar uitgekeken, ook van buitenaf. “We hebben veel hulp gekregen van het lokale bestuur en de veiligheidsdiensten binnen Neteland om alles op een veilige manier te kunnen aanbieden. Dank daarvoor. Wegens de opgelegde maatregelen kunnen we deze editie geen camping aanbieden en zal de kinderanimatie zeer beperkt zijn. Het mondmasker is verplicht bij verplaatsingen. Eén ding nemen ze ons niet af. Een dat is een Guinness, een toffe sfeer en nog eens een Guinness.” www.nafirbolg.be

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio