© Shutterstock

Deze chocolade houdt je volgens de wetenschap slank na de menopauze

Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers: de dag beginnen met je favoriete lekkernij kan onverwachte gezondheidsvoordelen hebben. Zo zou de zoetigheid ervoor kunnen zorgen dat dames na de menopauze slank blijven. Maar je moet wel de juiste chocolade op het juiste moment eten ...

Hanne Vandenweghe

Wetenschappers, verbonden aan de Universiteit van Murcia in Spanje, hebben de invloed van chocolade op het gewicht en de eetlust bij vrouwen na de menopauze bestudeerd. Ze hebben ontdekt dat het eten van melkchocolade op een nuchtere maag kan helpen om slank te blijven na die periode.

Het betreft een klein, experimenteel onderzoek waarbij 19 dames van gemiddeld 52 jaar en met een gewicht tussen de 55 en 76 kilogram, twee weken honderd gram melkchocolade aten bij het ontwaken. In de tweede fase aten de dames twee weken lang honderd gram chocolade voor het slapengaan. En in fase drie aten ze twee weken helemaal geen chocolade.

De conclusie na de testperiode? De chocoladesnack, nog voor het ontbijt, wordt geassocieerd met een verhoogde vetverbranding, waarschijnlijk een gevolg van een verminderd hongergevoel en verlangen naar snoep gedurende de dag. “De inname van een relatief hoge hoeveelheid chocolade in de ochtend, zou vrouwen post menopauze kunnen helpen om lichaamsvet te verbranden en de glucosespiegels te verlagen”, concluderen de onderzoekers. “Het is niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je eet. Timing is een belangrijke factor bij gewichtsbeheersing”, stellen ze nog in het tijdschrift Federation of American societies for experimental biology.

Het onderzoek wordt door critici als “niet representatief” bestempeld, omdat het beperkt was tot vrouwen die hun menopauze al achter de rug hebben. Er kan dus geen algemene uitspraak worden gedaan over het effect van chocolade in de ochtend of voor het slapengaan voor dames die de menopauze nog niet hebben ervaren en mannen.

MEER OVER Lifestyle