Donald, Lieve (midden) en Jetje, één van de drie trouwe medewerkers, kunnen glimlachen: hun frituur is overgenomen, maar de goede overdracht en kwaliteit waar De Lange Reep bekend om staat, blijven gewaarborgd. 

Donald, Lieve (midden) en Jetje, één van de drie trouwe medewerkers, kunnen glimlachen: hun frituur is overgenomen, maar de goede overdracht en kwaliteit waar De Lange Reep bekend om staat, blijven gewaarborgd. © jaa

Bekende frituur overgedragen maar Donald en Lieve blijven (nog even) op post: Lange Reep wordt geen Lange Muur

Wommelgem -

Sinds 1 juli is De Lange Reep, het bekendste frituur van Wommelgem, vlak bij de Kerkplaats, niet meer van Donald Glorieux en Lieve Mijlemans. Een verzekeringsmakelaar van Chinese afkomst is de nieuwe eigenaar. Op zijn uitdrukkelijke vraag blijven de vertrouwde uitbaters nog minstens een half jaar achter de toog staan om hun opvolgers op te leiden.

Dat ervaren frituristen Donald en Lieve met pensioen zouden gaan en hun frituur te koop stelden, zorgde begin dit jaar voor haast meer onrust in Wommelgem dan de coronapandemie.

“Het heeft even geduurd, maar we zijn heel blij een betrouwbare nieuwe eigenaar gevonden te hebben. Alles is prima geregeld en ook de afspraken voor een geleidelijke overdracht zijn gemaakt. De man zelf wil zelf liever op de achtergrond blijven. Hij zoekt kortelings personeel dat de frietjes voortaan echt zal bakken in De Lange Reep. Tot zo lang blijven wij als vanouds en met plezier aan de ketels staan”, vertelt een opgeluchte Lieve.

In dezelfde straat

Lieve en Donald gaan hun rijke ervaring – De Lange Reep bestaat al 34 jaar – straks dus doorgeven. “We blijven zelf ook in de Adolf Mortelmansstraat wonen, maar niet langer bij de frituur”, onthult Lieve. “We hebben een nieuw huis gekocht wat verderop. Dat gaan we nu inrichten. In onze woning neemt de nieuwe eigenaar zijn intrek om van daaruit zijn zakenkantoor te runnen.”

De uitbaters van De Lange Reep met trouwe hulp Jetje. Kousy en Michael konden er niet bij zijn, maar blijven evenzeer op post in het nieuwe tijdperk.

De uitbaters van De Lange Reep met trouwe hulp Jetje. Kousy en Michael konden er niet bij zijn, maar blijven evenzeer op post in het nieuwe tijdperk. ©  JAA

De Lange Reep is genoemd naar de oude straatnaam van de Adolf Mortelmansstraat. “Een ideetje van mijn schoonvader”, zei Donald bij de viering van een zoveelste jubileum in 2017. “Een wat vreemde naam is het, maar hij blijft wel hangen en is authentiek Wommelgems, zoals wij en ons frituur.”

Stoofvlees en ijsjes

Maar zal dit wel zo blijven met een half-Chinese eigenaar? Lieve gelooft van wel. “We gaan onze keukengeheimen voor de vidés, het stoofvlees en andere klassiekers zorgvuldig overdragen en de bereidingswijze aanleren”, zegt Lieve beslist. “ Donald en ik blijven minstens tot eind dit jaar alles regelen. Ook onze vaste medewerkers Jetje, Kousy en Michael blijven trouwens op post. Onze klanten, waarvan 90% trouw haast elke week langskomt, kunnen echt gerust zijn.”

Zelfs de ijsjes blijven verkrijgbaar. Want Wommelgemnaren weten dat De Lange Reep naast een uitstekende frituur ook een vermomde crèmerie is. “Met zelfgemaakt ambachtelijk roomijs zelfs”, benadrukt Lieve. “Dat is al zo van in de begindagen. Iedereen vindt dat hier normaal”, toont Lieve enkele oude foto’s waarop ze op haar ijsjesfiets omringd staat door kinderen. jaa

Frituur De Lange Reep, Adolf Mortelmansstraat 8 in Wommelgem
Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio