© Zoo Antwerpen

Eerste Afrikaanse maraboes geboren in Zoo Antwerpen: “Aartslelijk, maar zo uniek”

De Afrikaanse maraboes Anatool en Svetlana hebben voor een primeur gezorgd in België én in de Antwerpse Zoo: ze zorgden voor twee kuikens. Met hun rozige hoofd, grote snavel en hangende keelzak hebben deze waadvogels een heel typerend uiterlijk. “Ook de kleintjes zijn gigantisch lelijk, maar dat maakt hen net zo mooi en uniek”, vertelt verzorger Lynn.

De kolonie in Zoo Antwerpen telt zes volwassen dieren: Krimson, Anatool, Dmitri, Helga, Svetlana en Lola. Twee koppels bereikten de geslachtrijpe leeftijd en bij Anatool en Svetlana kwamen er kleintjes van. “Het bleef nog even spannend afwachten, want hun zelfgemaakt nest was erg onstabiel”, vertelt verzorger Lynn. “Maar algauw zagen we een broedhouding bij beide dieren en na 29 dagen klonken er kirrende geluidjes. Twee kuikens braken uit het ei. Twee naakte knikkers, nog zonder de typerende hoofdharen, maar wel al voorzien van een gespikkelde keelzak.”

De maraboes zijn familie van de ooievaar en klepperen ook luid met hun bek. Bovendien maken ze geluid via die keelzak. “De schelle roep lijkt op het geluid van een verkouden ezel”, vertelt coördinator Jan lachend. “Bovendien blazen ze hun luchtzakken, achteraan in de nek, ook op tot dikke luchtworsten”, vult verzorger Lynn aan. De keelzak dient niet alleen om te imponeren en elkaar te verleiden, hij ondersteunt de snavel en doet ook dienst als airco om de temperatuur te regelen.

 

 ©  ZOO Antwerpen

 

 ©  ZOO Antwerpen

 inke

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Video