© Nick Busschots

Stroppen & Sinjoren: de dialectenstrijd

“Ook bij een inwijkeling of allochtoon hoor je meteen of die in Antwerpen of Gent woont”

Gent/Antwerpen -

Antwerpen en Gent zijn de grootste steden van Vlaanderen. Vanaf dinsdag 6 juli gaan Gazet van Antwerpen en De Gentenaar, de grootste stadskranten van Vlaanderen, op zoek naar verschillen en gelijkenissen, naar tegenstellingen en verwantschappen. Bij wijze van voorsmaakje brachten we twee ambassadeurs van het Gentse en het Antwerpse dialect samen. Om elkaar af te troeven met de mooiste woorden, maar ook om van elkaar te leren.

Stef Telen en Sander Luyten

Ze verdedigen hun dialect met hand en tand en vooral met de pen en het woord. Zo is Freddy Michiels (79) de auteur van ‘Antwerpse les, Antwerpse humor’, een turf van meer dan vijfhonderd bladzijden waarvan maar liefst 60.000 exemplaren verkocht zijn. Peter Van Haelter (54) verzorgt als de ‘Perfesser Gensch’ iedere week een rubriek in De Gentenaar.

Stilzitten tijdens de corona-epidemie? Vergeet het maar. Willy kiest binnenkort het ruime sop om op een Flandria-boot een ‘dialectcruise’ te organiseren. Peter bracht dan weer een pamflet uit met nieuwe dialectenwoorden die we aan corona ‘te danken’ hebben. Wat dacht u van een tottevodde (een mondmasker), een bierkoartjesvieroloog (een amateurviroloog) of een hoestscheete (een wind om een hoestje te verbergen)? (Lees verder onder de video)

© Nick Busschots

Freddy Michiels, auteur en dialectkenner

"Een Antwerpenaar vindt dat hij geen dialect heeft. Ze begrijpen hem toch overal”

“Een Antwerpenaar vindt dat hij geen dialect heeft”, zegt Freddy. “Want ze begrijpen hem toch overal waar hij komt.” En het is ook relatief gemakkelijk om je het Antwerps meester te maken, vindt Peter. “Leo Martin was een geboren Gentenaar, maar hij sprak perfect Antwerps. Ze hebben hem dat zelfs wat kwalijk genomen in Gent. Tijdens het hoogtepunt van zijn roem sprak hij Antwerps. Veel mensen vonden toen dat hij het Gents verloochende.” Het Gents daarentegen is volgens Peter een ‘eilanddialect’. “Toen de Gentenaars hoorden dat de boerkes uit de gemeenten rond Gent hun taal begonnen over te nemen, pasten ze hun taal lichtjes aan om toch maar het onderscheid te kunnen blijven maken.”

Perfesser Gensch Peter Van Haelter

“Toen de Gentenaars hoorden dat de boerkes hun taal overnamen, pasten ze die aan."

Dat het Gents en het Antwerps het anno 2021 in grote aantrekkingspolen als Gent en Antwerpen niet onder de markt hebben, is natuurlijk geen geheim. “Veel oude woorden zijn verloren gegaan en komen niet meer terug. Een portemanteau bijvoorbeeld. Dat is een kapstok op je jas en hoed aan te hangen. Maar niemand heeft dat nog, dus de context en het nut van het woord is weg”, zegt Peter. “Vroeger kon je aan iemands taal horen van welke wijk in Gent hij kwam. Dat is vandaag volledig afgevlakt en die verschillen zijn weg.” Freddy beaamt. “De wereld is een dorp geworden. En dat merken uiteraard ook Gent en Antwerpen. Maar ook bij een inwijkeling of een allochtoon hoor je binnen de paar tellen of hij uit Gent of Antwerpen komt, hoor.”

 

 ©  Joris Herregods

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio