Authentieke artiesten krijgen ‘speelplaats’ om Schotense zomer te kruiden

Schoten -

Met muziekavonden door alleen maar authentieke artiesten, probeert de gemeente deze zomer zonder Park Happening en Hello! Schoten toch een feestelijk karakter te geven. Er is opnieuw een filmweek en met een kleinkunstavond door Jan De Smet (De Nieuws Snaar) wordt de Vlaamse Feestdag luister bijgezet.

Na de try-out in de ook al erg stille zomer van vorig jaar, draait de cultuurdienst van de gemeente de volumeknop van haar zomermuziekavonden dit keer toch al wat meer open. De regels mogen ook al wat losser. Zo kunnen telkens 150 mensen de concerten op de sfeervolle speelplaats van de oude jongensschool aan de Vordensteinstraat – die nu dienst doet als academie – bijwonen. Er mag zelfs een pintje gedronken worden, al moet dat wel gehaald worden bij Bar Bries, de zomerbar van jeugdhuis Kaddish aan de overkant van de straat.

“Maar dat is een mooie win-win”, bekijkt schepen van Cultuur Charlotte Klima (N-VA) het positief. “De mensen zijn echt toe aan wat culturele verstrooiing. Dat merken we aan de inschrijvingen, die erg vlot lopen. Ja, reserveren is nog altijd verplicht, al kan dat gratis.”

Twalseree

Jeremy Vervoort en zijn band Twalseree

Jeremy Vervoort en zijn band Twalseree © Erwin Vanderheyden

In het programma, dat op 8 juli van start gaat met de verrijzenis van Twalseree, de authentieke folkband van de naar de Ardennen uitgeweken Schotenaar Jeremy Vervoort, is er veel aandacht voor lokale artiesten. Ook daarna krijgt Schotens talent een prominente plaats in de programmatie. Juno Kerstens, één van de drie nostalgische Bonnie Blues-meiden die op 15 juli hun slowfox en cabaretachtige nummers vertolken, komt vast in een kleurrijk kleedje dat ongetwijfeld even vintage zal zijn als de muziek van dit trio met overigens uitstekende muzikanten en entertainers klinkt.

Met Hijaz (5/8) en Cream Coloured Ponies (12/8) volgt later nog meer al dan niet uitgeweken Schotens talent geleid door respectievelijk Niko Deman en Roel Ferny. Tussendoor haalt de gemeente ook nog enkele grotere namen naar haar ‘speelplaats’ met Kadril (22/7) en Frank Vander Linden (29/7).

Schotense Leeuw

Jan De Smet maakt de ongetwijfeld eigenzinnige soundtrack bij de Vlaamse Feestdag in Schoten.

Jan De Smet maakt de ongetwijfeld eigenzinnige soundtrack bij de Vlaamse Feestdag in Schoten. © Marco Mertens

In een door N-VA-politici gedomineerd lokaal bestuur, mag de Vlaamse Feestdag natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Dat senior-erfgoedkundige Bob Chabot geridderd zal worden in de Orde van de Schotense Leeuw, was al bekend. Jan De Smet bespeelt aan de vooravond van dit plechtige gebeuren op zaterdag 10 juli ongetwijfeld een andere snaar tijdens zijn optreden op de ‘speelplaats’.

Drive-inbioscoop achter containerpark

En terug van weggeweest is de Filmweek, van 16 tot 20 augustus. Vorig jaar viel onverwacht het doek over het festival Cinema Cabrio, maar dit jaar brengt de gemeente, dit keer in samenwerking met jeugdhuis Kaddish, de projector terug in stelling met een ongetwijfeld eigenzinnig programma. Apotheose moet een drive-invertoning worden op een verlaten bedrijfsterrein achter het containerpark. De auto’s met cinefielen aan boord worden verwacht om aan te schuiven via de Sluizenstraat op donderdagavond 19 augustus. Welke prent er vertoond zal worden, is nog niet bekend.

Over de eveneens geplande Klassieke Week (25-29/8), met ook daar veel Schotens talent op diverse podia informeren we u later. ( jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio