©  Jimmy Kets

Zullen er controles zijn in de luchthaven waar ik mijn certificaat zal moeten tonen?

De zomer van de vrijheid breekt aan en dat betekent dat we eindelijk weer kunnen reizen. Maar daar komen ook heel wat administratie en opzoekwerk bij kijken. Waar moeten we nu op letten als we deze zomer willen reizen? En welke regels zijn van kracht? Je leest het elke in de vakantiegids van GVA.be Vandaag: Zullen er controles zijn in de luchthaven waar ik mijn certificaat zal moeten tonen?

Maxine De Wulf Helskens

Als je met het vliegtuig reist, zal de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken jouw certificaat en Passenger Locator Form controleren. Dat zal gebeuren volgens de voorwaarden van het land van bestemming. Als je binnen de Europese Unie reist zou dat volgens Brussels Airport niet voor extra wachttijd mogen zorgen. Maar als je buiten de EU reist zal je afhankelijk van de regels van het land waar je naartoe reist misschien wel rekening moeten houden met extra wachttijd.

Zal ik ook bij aankomst gecontroleerd worden?

Bij aankomst op je bestemming zou het kunnen dat je nog eens gecontroleerd wordt. En dat zou voor extra wachttijd kunnen zorgen. Al hangt ook dat af van land tot land. Bij aankomst in België word je normaal gezien niet nog eens gecontroleerd. Al kan de politie dat af en toe wel eens doen. Dat zal ze vermijden op drukke momenten om voor niet te veel extra wachttijd te zorgen.

Word ik ook tijdens een tussenlanding gecontroleerd?

Of je tijdens een tussenlanding wordt gecontroleerd, hangt af van waar je komt en waar je naartoe reist. Als dat landen zijn buiten de Europese Unie zal je sowieso worden gecontroleerd. Dat zal gebeuren aan de controlepunten waar je ook in normale omstandigheden wordt gecontroleerd.

LEES OOK. Waar kan ik informatie vinden over regels van bestemmingen binnen- en buiten Europa?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER