©  ATV

Warme bakker Meylwijk stopt na 40 jaar: “De zaak was ons kindje”

Hove -

Met een dag lang aanhalen van anekdotes en een verrassend muzikaal afscheid van buren en klanten trokken Dirk Waumans en Brigitta Leemans de deur van hun bakkerij in Hove na veertig jaar achter zich dicht.

Filip Spoelders

Met de sluiting van de bakkerij Waumans - Leemans komt er een einde aan een jarenlange bakkerstraditie in de Meylwijk. Niet alleen de inwoners van de wijk, maar ook klanten van veel verder moeten het voortaan stellen zonder hun warme bakker.

“Onze bakkerij lag in de woonwijk en niet in het zicht van het centrum. Toch was ik tot ver buiten onze gemeente bekend. Samen met mijn man heb ik er dan ook een lange loopbaan opzitten. Als warme bakker kwamen de mensen vooral naar ons voor dagvers brood en pistolets”, vertelt Brigitta (67).

Sinds haar 14de is ze bakkersvrouw. “Ik ben afkomstig van Antwerpen. Mijn vader nam in de jaren zeventig de bakkerij hier in de Meylstraat over. Zelfs voor de Tweede Wereldoorlog was hier al een bakkerij. Toen werd het brood nog met paard en kar aan huis gebracht. Vanaf mijn 14de hielp ik mijn vader in de winkel.”

De bakkerij werd haar lang leven en ook haar man Dirk schoolde zich om tot bakker. “In de eerste plaats leerde hij alles van mijn pa. Daarnaast ging hij naar de PIVA om bakker te worden. In 1986 namen wij de zaak van mijn vader over.” Doorheen de jaren vernieuwden ze hun interieur om voor een frisse winkel te zorgen.

Als een kind

Tot en met 30 juni 2021 stond het koppel klaar om hun klanten van vers brood en banket te voorzien. “Het is voor ons echt een heel mooie tijd geweest. We hebben ook altijd heel makkelijke en trouwe klanten gehad. Het moeilijkste de laatste jaren was het vinden van personeel waar je doorlopend op kon rekenen. De interesses van de jongeren zijn blijkbaar veranderd”, geven Brigitta en Dirk aan.

Nu het pensioen er is, stopt hun verhaal als bakker en bakkersvrouw. “Ik heb echt een heel dubbel gevoel. Wij hebben geen kinderen, dus voor ons is deze zaak ons kindje. Er is geen opvolging en er heeft zich geen overnemer aangediend, dus stopt het hier. Ik word er echt emotioneel van. Ik heb mijn man gezegd dat hij woensdag vroeg moest gaan slapen zodat hij op de laatste dag altijd hier kon zijn. Want alleen kan ik die deur niet sluiten”, besluit Brigitta.

Vastgoed

Jobs in de regio