Campus Vesta in Emblem. Ook hier zal de grond onderzocht worden op aanwezigheid van PFOS. ©  Patrick De Roo

Ook PFOS-concentraties Campus Vesta en twee andere risicoplaatsen in Ranst worden onderzocht

Ranst -

Ook de gronden van Campus Vesta, het multidisciplinaire opleidingscentrum voor professionele veiligheidstrainingen aan de Oostmalsesteenweg in Emblem, worden onderzocht op de aanwezigheid van PFOS.

Kristin Matthyssen

Het is bekend dat de gronden van brandweerkazernes onderzocht gaan worden op PFOS, omdat het aanwezig is in fluorhoudend blusschuim van de brandweer. Vlaams Belang polste op de jongste gemeenteraad of er in Ranst nog risicolocaties werden aangeduid waar mogelijk hoge concentraties PFOS in de grond kunnen zitten. Volgens burgemeester Johan De Ryck (N-VA) heeft de gemeente op vraag van minister Zuhal Demir (N-VA) inderdaad drie locaties doorgegeven die potentieel vervuild kunnen zijn met het goedje.

Het gaat om Campus Vesta aan de Oostmalsesteenweg in Emblem op het voormalig Engels Kamp, waar de veiligheidsdiensten vaak grote oefeningen houden en ook de brandweer zeer actief is. Voorts zal ook de grond van één bedrijf op de KMO-zone Ter Stratenweg in Oelegem onderzocht worden op PFOS-concentraties. Een derde plek die de gemeente doorgaf aan de Vlaamse overheid is de site van Water-Link naast het Albertkanaal.

Voor alle duidelijkheid: Ranst valt niet binnen de perimeter van vijftien kilometer rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht.

Op Campus Vesta gebeuren veel oefeningen van de brandweer. ©  Wout Engels

Vastgoed

Jobs in de regio