De appartementen worden opgetrokken in een functioneel-moderne stijl te midden van groen, waterpartijen, fiets- en wandelpaden. 

De appartementen worden opgetrokken in een functioneel-moderne stijl te midden van groen, waterpartijen, fiets- en wandelpaden. © RR

School en speelplaats maken plaats voor openbaar park met 110 luxeflats

Arendonk -

Op de plaats waar vroeger basisschool De Wamp was, midden in het centrum van Arendonk, verrijst binnenkort een exclusief woonerf met honderd luxeappartementen, negen penthouses en een winkelpand. De vroegere speelplaats en de omliggende gronden worden ingericht als openbaar park. Iedereen kan er vrij komen wandelen, fietsen, picknicken of chillen.

Eddy Meulemans

Woonerf De Maaskens in Arendonk is volgens projectontwikkelaar Ultrium Development het grootste energiezuinige woningbouwproject van de Kempen van het moment, met fluisterstille warmtepompen, zonnepanelen en de allerbeste ventilatie. “Het volledige woonpark beantwoordt aan de strengste isolatie- en energienormen”, zegt Jan Van der Henst van Ultrium. “Elk van de 110 appartementen behaalt E-peil 20, wat wijst op bijna-energieneutrale woningen. Bewoners en investeerders genieten zo van lage energiefacturen en een optimale return op hun investering. Het ecologisch bewustzijn wordt verder doorgetrokken tot in de ondergrondse parking, met individuele laadpunten voor elektrische wagens en fietsen. De Maaskens wordt het eerste ecoproject op deze schaal in de Kempen.”

Nog meer bijzonder is dat de appartementen, die dankzij de grote glaspartijen baden in het zonlicht, uitkijken op een modern dorpspark van bestaande en nieuwe bomen, bloemenperkjes, planten, heesters, gewassen en een grote vijver. Het wordt géén privédomein, het park wordt niet afgesloten met een bareel en is voor iedereen vrij toegankelijk.

“We maken er een prachtige parktuin van, met mooi aangelegde paden en veel groen”, belooft de projectontwikkelaar. “Dat doen we onder meer door de oude bomen en planten maximaal te behouden en tegelijk nieuwe groene ruimtes te creëren. Wijzelf zorgen voor het ontwerp en de aanleg. De gemeente krijgt daarna het hele park in eigendom en zal vanaf dan ook instaan voor het onderhoud.”

De vroegere basisschool is afgebroken. Projectontwikkelaar Ultrium wil er vanaf augustus 110 luxeappartementen optrekken.

De vroegere basisschool is afgebroken. Projectontwikkelaar Ultrium wil er vanaf augustus 110 luxeappartementen optrekken. © EMA

Groene long

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) is blij met de deal. “Door de overdracht moeten we voortaan zelf het onderhoud doen, maar dat weegt niet op tegen de voordelen”, zegt hij. “We krijgen er een prachtige groene long bij, midden in ons dorpscentrum, en hebben de zekerheid dat het terrein een openbaar en autovrij park blijft. Doorheen het domein zullen er ook fiets- en wandelpaden lopen die de Maaskens verbinden met de Vrijheid en het Begijnhof. Als burgemeester, maar ook vanuit mijn vroeger beroep als architect, zie ik dit project helemaal zitten. Woonerf De Maaskens is een mooi voorbeeld van hedendaagse architectuur en dorpsverdichting.”

Vrijdagmiddag mocht de burgemeester ter plaatse de maquette onthullen en zo het startschot geven voor de bouwwerken, die normaal twee jaar duren. Het streefdoel is dat de eerste bewoners kort na de zomer van 2023 hun intrek nemen in De Maaskens 2.0. Ultrium mikt op een gemengd publiek van jongeren, gezinnen en senioren. De prijzen, exclusief kosten, variëren van 169.000 euro voor het kleinste appartement tot 400.000 voor het duurste penthouse.

Op de Vrijheid, schuin tegenover supermarkt Delhaize, komt er een tweede trage toegang tot het nieuwe woonerf.

Op de Vrijheid, schuin tegenover supermarkt Delhaize, komt er een tweede trage toegang tot het nieuwe woonerf. © EMA

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio