Katrien Loots, Sam Schramme en Bob Van Loon hangen een beeld van een virtuele ontharding van het Renier Sniederspad in Vosselaar op. 

Katrien Loots, Sam Schramme en Bob Van Loon hangen een beeld van een virtuele ontharding van het Renier Sniederspad in Vosselaar op. © Guy Van Nieuwenhuysen 

Translab K toont dat ontharding kan

Vosselaar, Turnhout -

Minder grijs, meer groen. Dat is de boodschap die Translab K de volgende weken op verschillende plaatsen in de Kempen verspreidt. Een pleidooi voor meer ontharding.

Guy Van Nieuwenhuysen

Het Transitielaboratorium Kempen, kortweg Translab K, is een forum waar mensen die transitie belangrijk vinden, elkaar vinden. Dit initiatief van Avansa, voorheen Vormingsplus Kempen, bestaat al zeven jaar. “Ondertussen staan al zo’n zevenhonderd mensen op onze lijst”, zegt Katrien Loots, die sociaal-cultureel werker bij Avansa is. “Met deze vrijwilligers delen we ervaringen en doen we inspiratie op. Geregeld snijden we een nieuw thema aan, waarover we praten en denken.”

Ontharding is het thema waarover de groep het voorbije jaar brainstormde. Minder verharding in dorpen en steden betekent meer water in de bodem en minder wateroverlast. “Het zorgt ook voor meer open en groene ruimte waarin we kunnen vertoeven. Sinds de coronacrisis beseffen we hoe belangrijk dat is. Dat extra groen zorgt op zijn beurt voor meer biologische diversiteit, zuivert onze lucht en biedt koelte in de hete zomers.”

Dialoog

Allemaal erg interessant, maar hoe neem je de burger mee in het verhaal? “Een aanpak zoals die in Lier, waar bewoners plots worden verplicht hun verharde voortuinen weer uit te breken, geniet niet onze voorkeur. Wij willen een dialoog op gang brengen”, zegt Katrien Loots. “Onze groep vrijwilligers wil het thema daarom zichtbaar maken op straat. We maken banners waarop we Kempense dorpsgezichten vergroenen.”

Het had een guerilla-actie kunnen zijn, maar Translab K besloot om toch te polsen bij de gemeenten in de Kempen. “Het verraste ons dat ontharding in veel gemeenten al een thema is. Daarom kozen we de plaatsen die we visueel ontharden, in overleg met de gemeenten.”

Tegelwippen

Katrien plaatste ondertussen met vrijwilliger Sam Schramme en Bob Van Loon een eerste banner in Vosselaar, bij het Renier Sniederspad. “Dit is zo’n absurde situatie”, vertelt Bob. “Hier lopen twee straten parallel naast elkaar, hoewel een had volstaan. Hier zou een ontharding welkom zijn. We creëren zo ook een groene verbinding tussen Gielsbos en Konijnenberg. We hopen dat we met onze banner het gesprek in de buurt op gang kunnen brengen.”

De volgende dagen plaatst Translab K nog banners in Arendonk en Olmen. Later volgen nog Kempense gemeenten. Op onderstaande website kan je de virtuele ontharding van deze plaatsen terugvinden. “Daar blijft het niet bij”, belooft Katrien. “In het najaar gaan we tegelwippen. We hopen een vijftal Kempense gemeenten uit te dagen om de strijd aan te gaan en zo veel mogelijk tegels te wippen. De gemeente die de grootste oppervlakte onthardt, wint.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio