©  BELGAIMAGE

Straf met uitstel voor illegale collectie oorlogswapens

Schoten, Aartselaar -

Jan C. uit Schoten (49) is veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel. Hij bleek een grote collectie illegale oorlogswapens te hebben verzameld in een garagebox in Aartselaar.

Speurders van de federale gerechtelijke politie kregen in april 2019 een tip, in een box bij Shurgard in Aartselaar zouden wapens en munitie opgeslagen liggen. Amper een paar weken eerder was het drugsgeweld in Antwerpen (opnieuw) in alle kracht losgebarsten. Onderzoek wees uit dat de twee boxen gehuurd werden door de firma van Jan C. (49) uit Schoten.

Bij een huiszoeking in zijn woning werden nog wapens, munitie en wapenonderdelen aangetroffen. Het ging om machinegeweren, pistolen, revolvers, granaathulzen en andere vuurwapens, vooral uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. De politie trof onder meer meerdere MP40 en MG42-machinegeweren aan. Er werd ook een berg munitie in beslag genomen, daarbij ook pantserdoorborende kogels.

Beklaagde Jan C. beriep zich tijdens heel het vooronderzoek op zijn zwijgrecht. Pas toen het parket een jaar gevangenis tegen hem gevorderd had vond hij het tijd om iets te zeggen. Hij verklaarde dat de wapens deel uitmaken van een historische collectie maar dat de verzamelwoede een beetje ontspoord is.

Voor het bezit van sommige wapens werd C. woensdag vrijgesproken, voor de rest veroordeelde de rechtbank hem tot een gevangenisstraf van twaalf maanden met uitstel en een boete van 4.000 euro, voor de helft met uitstel. De verboden en vergunningplichtige wapens werden verbeurd verklaard.

sare

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio