Xhoi Lavdaniti met coach Sepp Meyers (rechts) en voorzitter Peter De Meyer (links).

Xhoi Lavdaniti met coach Sepp Meyers (rechts) en voorzitter Peter De Meyer (links). © jaa

’Albanese dolfijn’ Zhulian Xhoi Lavdaniti voor Zwemclub Schoten naar EK in Rome

Bij Zwemclub Schoten leeft de hoop dat ze 24 jaar na Sofie Goffin met de 18-jarige Zhulian Xhoi Lavdaniti dra nog eens een zwemtalent naar de Olympische Spelen kunnen afvaardigen. De snelle rug- en wisselslagspecialist van Albanese afkomst droomt van Parijs 2024, maar is nu al trots dat hij begin juli mag deelnemen aan het EK voor junioren in Rome.

Peter De Meyer, die sinds kort voorzitter van Zwemclub Schoten is, en trainer-coach Sepp Meyers geloven rotsvast dat ‘Xhoi de dolfijn’ een grote toekomst tegemoet gaat in de zwemsport.

“Die bijnaam ‘dolfijn’ kreeg ik toen ik me als tweejarige al als een vis in het water bleek te voelen”, vertelt Xhoi in bijna perfect Nederlands. “Dat water was de Ionische Zee, waar we met ons gezin vlakbij woonden in de stad Saranda, één van de meest toeristische steden van de Balkan.”

Het gezin Lavdaniti – Xhoi, zijn twee jaar oudere broer Vasil en hun ouders – kwamen in november 2015 in ons land terecht. Het gezin woont sindsdien in Brasschaat. “Raspaardje Xhoi is bij ons in de goede handen van Sepp Meyers”, vertelt voorzitter De Meyer. “Onze Albanese parel traint gemiddeld tien keer per week en dan rekenen we de ‘droge’ trainingen in de fitnesszaal niet eens mee.”

Wie het palmares van Xhoi Lavdaniti overloopt, kan niet anders dan hoge verwachtingen koesteren over zijn toekomstkansen op het allerhoogste niveau. Vorig jaar werd hij als 17-jarige al tweede op de 200 meter wisselslag in de open categorie. Zijn tijd van 2.08.75 bracht hem meteen in de top honderd in de Europese ranglijst voor jongens onder de achttien jaar. Xhoi bezit een twintigtal Albanese jeugdrecords.

Straks misschien Belg

Nu zijn er dus de Europese kampioenschappen voor junioren als voorlopig hoogtepunt en de eerste grote afspraak met de internationale concurrentie. Xhoi Lavdaniti, die overweegt later de Belgische nationaliteit aan te vragen, zal er de kleuren van Zwemclub Schoten en van zijn land Albanië verdedigen. Hij komt uit in de disciplines rug- en wisselslag. “Publiek noch persoonlijke begeleiders zijn toegelaten. Ik vertrek straks dus helemaal alleen met het vliegtuig naar Rome”, vertelt de breedgeschouderde atleet. “Met het oog op dit EK heeft coach Sepp het trainingsritme nog wat opgedreven met ochtendsessies, iets wat alleen maar kon dankzij de medewerking van mijn school, het Gemeentelijk Instituut Brasschaat.”

Xhoi zal in het openlucht Stadio De Nuotto Foro Italico in Rome zwemmen op 6, 7, 8 en 10 juli. Adinda Van Gerven (N-VA), schepen van Sport in Brasschaat, zal thuis alvast supporteren. “Xhoi’s doorzetting, wilskracht en talent gecombineerd met een prima samenwerking tussen club, school en omstaanders zorgen ervoor dat de droom van deze jonge man werkelijkheid wordt”, zegt Van Gerven.(jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio