Turnhout erfde deze woning, maar verkoopt het huis. 

Turnhout erfde deze woning, maar verkoopt het huis. ©  Guy Van Nieuwenhuysen

Stad verkoopt geërfde woning die volgens laatste wil bestemd was voor ouderenzorg

Turnhout -

De stad Turnhout erfde een oude woning op de De Merodelei, maar doet deze weer van de hand. “Dat druist in tegen de laatste wil van de overledene”, verwijt Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) het stadsbestuur.

Guy Van Nieuwenhuysen

Een alleenstaande Turnhoutse liet in haar testament haar statige woning tegenover de Talentenschool campus Zenit na aan de stad Turnhout. De Turnhoutse gemeenteraad aanvaardde die erfenis. Volgens gemeenteraadslid Reccino Van Lommel leeft het stadsbestuur de voorwaarden in het testament niet na.

Van Lommel citeert uit het testament van de overledene: “Mijn huis is na mijn overlijden, en nadat het is leeggehaald, voor het OCMW. Ze mogen het pas honderd jaar na mijn overlijden verkopen. Het is de bedoeling dat oudere mensen, oudere gehandicapten of oudere daklozen er een veilige thuis vinden.”

Laatste wil

Volgens het Vlaams Belang heeft de stad daarom niet het recht om de woning te verkopen. Dat is precies wat Turnhout wel wil doen. “Dit is een flagrante miskenning van de laatste wil van de overledene. Turnhout wil de opbrengst van de verkoop investeren in de renovatie van noodwoningen, maar geeft geen garantie dat ze in die woningen ouderen opvangt. Het Vlaams Belang roept daarom op om niets meer te schenken aan de stad.”

“Ook TIM wenst dat de opbrengst wordt geïnvesteerd in projecten die beantwoorden aan de laatste wil van de overledene”, vult Luc Debondt (TIM) aan. Maar schepen van Welzijn Kelly Verheyen (Vooruit) verdedigt de aanpak van het stadsbestuur. “De notaris heeft ons verzekerd dat de verkoop van de woning en de investering in daklozenopvang de voorwaarden in de nalatenschap niet schenden. We willen ons aanbod aan noodwoningen niet uitbreiden. Turnhout heeft er al veel in vergelijking met andere centrumsteden. We willen wel de woonkwaliteit van onze bestaande noodwoningen verhogen.”

MEER OVER Wonen in de Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio