©  BELGA

Pakt Wout van Aert de gele trui in de tijdrit? “Ik ga in de eerste plaats voor dagzege”

Wout van Aert begint vandaag in de best mogelijke omstandigheden aan de tijdrit. Hij is een van de weinige Tourrenners die rondrijdt zonder gaasverband op de gewrichten. Bovendien kon hij zich de voorbije dagen wat sparen.

Bram Vandecapelle

Maandag en dinsdag sprintte hij niet mee. Volgens zijn trainer Marc Lamberts is de inspanning van vier a vijf minuten in de aanloop naar en tijdens de sprint immers niet te onderschatten. “Al wat je kan sparen, is winst”, weet Van Aert. “Maar zeker ook mentaal is een finale rijden met of zonder sprint een groot verschil.”

Mentaal kon Van Aert sparen, fysiek minder. Maandag moest hij een volgens ooggetuigen indrukwekkende krachtinspanning leveren om geen tijdsverlies te lijden. “Ik werd gehinderd door de val op vier kilometer van de streep. Omdat de ploeg wou dat ik geen tijd verloor, heb ik de slotkilometer zo rap gereden als ik kon. Dat was niet gepland.”

Het geel blijft mogelijk. Van Aert volgt in de stand op 31 seconden van Van der Poel en 23 seconden vanAlaphilippe. Kelderman en Pogacar zijn ook goeie tijdrijders, maar staan bijna in dezelfde tijd als Van Aert. “De tijd die ik moet goed maken, is niet weinig. In eerste instantie ga ik gewoon voor dagwinst.”

Ook dat zou al straf zijn. Door de blindedarmontsteking kon hij pas op 25 mei een eerste keer trainen op de tijdritfiets.(bvc)

MEER OVER Wout van Aert