Het kerkplein in Emblem wordt hoogstwaarschijnlijk herdoopt in het Amelia Brockenplein, naar de eerste vrouwelijke burgemeester. 

Het kerkplein in Emblem wordt hoogstwaarschijnlijk herdoopt in het Amelia Brockenplein, naar de eerste vrouwelijke burgemeester. ©  kristin matthyssen

Straffe madammen Amelia en Valentine krijgen waarschijnlijk kerkpleinen

Emblem, Ranst -

Tot vandaag zijn er geen straten in Ranst vernoemd naar vrouwen. Om dat goed te maken, worden de twee kerkpleinen van Emblem en Ranst hoogstwaarschijnlijk naar fascinerende Ranstse dames uit de vorige eeuw herdoopt.

Kristin Matthyssen

De gemeenteraad van Ranst keurde unaniem het principe goed om het tot dusver naamloos kerkplein van Emblem het Amelia Brockenplein te noemen. De adviesraden moeten zich nog uitspreken, maar voor de gemeenteraad is de keuze oké. Het voorstel komt van raadslid Frans Marivoet (Groen), die zelf in Emblem woont.

Het kerkplein van Emblem. Momenteel krijgt de kerk enkele nieuwe ramen.

Het kerkplein van Emblem. Momenteel krijgt de kerk enkele nieuwe ramen. © kristin matthyssen

“Amelia Brocken (1871-1939) was in de periode 1921-1926 burgemeester van Emblem. Zij was hiermee een van de eerste vrouwelijke burgemeesters van ons land. In het kader van de actie ‘Meer vrouw op straat’ en haar sociale verdiensten voor Emblem, verdient ‘Madame van ’t sas’ meer dan gewoon een straat, maar ineens een plein”, vindt Marivoet.

Amelia Brocken werd met haar eenvrouwslijst vanuit het niets tot burgemeester verkozen, vooral omdat de mannen niet overeenkwamen. “Op 14 juni 1921, bijna dag op dag honderd jaar geleden, werd ze verkozen tot schepen maar ook aangesteld als dienstdoend burgemeester. Zeven maanden later werd ze benoemd omdat ze haar werk goed deed. Reeds in 1994 werd ze in een brochure van de overheid vermeld als pionier, als een van de eerste vrouwen die politieke mandaten opnamen”, vertelt Marivoet. Hij vindt het kerkplein een goede keuze, omdat er dan geen adreswijzigingen nodig zijn vermits er toch geen mensen wonen. Emblem Leeft zal ook nog een boekje uitgeven over ‘madame van ’t sas’, want Amelia Brocken was gehuwd met sluiswachter Jules Bastiaens. Ze was afkomstig van Oostmalle.

Amelia Brocken met haar man. 

Amelia Brocken met haar man. ©  rr

Raadslid Tine Muyshondt (CD&V) prees het initiatief, maar vroeg zich af of iemand buiten het naambordje dat er komt ooit over het Amelia Brockenplein zal spreken. “Kunnen we niet beter wachten tot er een nieuwe straat komt in Emblem?” Marivoet vindt echter dat een vrouw zoals Amelia geen zielloze nieuwbouwstraat maar een ereplaats zoals een écht kerkplein verdient.

Valentine de Gilman de Zevenbergen met haar zoon Gaston.  

Valentine de Gilman de Zevenbergen met haar zoon Gaston.  ©  rr

Op voorstel van Christel Engelen van Vlaams Belang zal meteen onderzocht worden om het kerkplein in Ranst te herdopen in het Valentineplein. Valentine de Gilman de Zevenbergen (1858-1945) werd door haar adellijke vader uit het kasteel van Zevenbergen in Ranst verbannen nadat ze ongehuwd zwanger was geraakt van kunstschilder Joseph Van den Berghe. De familie was beschaamd door de ‘bastaard’. Valentine zag zwarte sneeuw met haar baby bij haar kunstschilder en vond steun bij de zusters Norbertienen van Duffel. Toen al haar dertien broers en zussen voortijdig of kinderloos stierven, erfde zij alsnog het kasteel, dat ze in 1945 per legaat schonk aan de zusters van Duffel, waardoor er nu een bezinningscentrum is. Haar zoon Gaston hield wel het vruchtgebruik tot zijn dood en liet er nog een Lourdesgrot bouwen.

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio