Burgemeester Bob Coppens krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van Tony Deruyter van Share Mobility. 

Burgemeester Bob Coppens krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van Tony Deruyter van Share Mobility. © WOAD

Twee elektrische deelwagens ter beschikking van inwoners

Oud-Turnhout -

Aan het Dorpsplein kunnen voortaan twee elektrische auto’s ontleend worden. Daarvoor werkt de gemeente samen met de Kempense autodealer Groep Kenis.

Wouter Adriaensen

Groep Kenis is hoofdverdeler van Renault en Dacia en heeft vestigingen in Turnhout, Geel, Herentals en Antwerpen. Op die sites worden al elektrische deelwagens verhuurd via de Share Mobility app, dat nationaal al over meer dan 110 voertuigen beschikt. “Het gebruik gebeurt in drie stappen: de app downloaden, je registreren en je wagen kiezen”, toont Tony Deruyter, gedelegeerd bestuurder van Share Mobility. “De eerste keer moet je je identiteitskaart, rijbewijs en een betaalkaart toevoegen. Het autodelen kost 4 euro per uur en 20 eurocent per kilometer.”

Op het moment dat de reservering begint te lopen, gaan de autodeuren automatisch open. “Daarna vraagt de app je om de staat van het voertuig in te geven. Pas daarna wordt de motor ontgrendeld en kan je vertrekken. Nadat je de laadkabel los hebt gemaakt en meegenomen, uiteraard. Wie problemen tegenkomt, kan 24/7 terecht bij onze telefonische helpdesk.”

Op de parking aan het Dorpsplein staan een elektrische Renault Zoe en Kangoo. De Zoe is in ongeveer twee uur opgeladen en kan dan tot 350 kilometer afleggen. Burgemeester Bob Coppens (N-VA) is blij met de aanwinsten voor zijn gemeente. “Ik hoop dat onze inwoners en de medewerkers van de gemeente er gretig gebruik van zullen maken. Er staan duurzaamheidsdoelen in ons meerjarenplan, onlangs hebben we de eerste elektrische dienstwagen aangekocht.”

Er staan nu laadpalen aan het Dorpsplein en op de parking in de Neerstraat, achter het gemeentehuis. Er komen er nog bij aan sportcentrum De Hoogt en aan gemeenschapscentrum De Heischuur in Oosthoven. Ondertussen houdt Groep Kenis verkennende gesprekken om deelwagens in andere Kempense gemeentes te plaatsen.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio