© Twitter Eurosport Nederland

Tranen van geluk bij Mark Cavendish: “Ik dacht dat ik hier nooit meer zou terugkomen”

Moet Eddy Merckx nog vrezen voor zijn illustere record van 34 ritzeges in de Tour de France? De teller van nummer twee Mark Cavendish stond heel lang op 30, maar vijf jaar na zijn laatste overwinning in de Tour is nummer 31 er eindelijk. En dat terwijl hij eind vorig jaar nog vreesde voor het einde van zijn carrière: geen wonder dat Cav het niet meer droog hield na de finish. “Zoveel mensen geloofden niet meer in mij, maar zij (doelend op zijn ploeg Deceuninck - Quick-Step, nvdr.) wel.”

Sam Varewyck

“Ik weet niet wat ik moet zeggen, man. Gewoon hier zijn is al speciaal genoeg. Ik dacht dat ik hier nooit meer zou terugkomen”, zei Cavendish met tranen in de ogen tijdens het flashinterview. “Er zat gewoon vuur in de hele ploeg, we hoopten dat we de vroege vluchters nog zouden pakken. We waren Ballero (Davide Ballerini, nvdr.) kwijt omdat hij wat spaken in zijn wiel verloor. En dan zie je wat voor team dit is. Alaphilippe, de man in de groene trui, de wereldkampioen, komt gewoon met een laatste katapult om de vlucht nog te grijpen.”

Voor Cavendish is het een onwaarschijnlijke zege nadat hij eind vorig jaar nog vreesde voor het einde van zijn carrière. “Er zijn zoveel mensen die niet meer in mij geloofden, maar deze jongens van Deceuninck - Quick-Step wel. Als je naar deze ploeg komt, heb je de beste renners in de wereld, dus ik dacht er zelfs niet aan om hier nog te starten. Maar de sterren stonden op een of andere manier juist. Ik heb nooit gewild dat er slechte dingen gebeurden met andere mensen, maar na de laatste jaren is het fijn om eens wat geluk te hebben.”

Cavendish hield het meteen na de finish niet droog:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tim Declercq: “Als je een kampioen bent, gaat dat er niet zomaar uit”

”Het is een sprookje. Moest je er vooraf een film van gemaakt hebben, zou iedereen gezegd hebben dat het te onrealistisch was na wat hij de voorbije jaren allemaal heeft meegemaakt”, zei Tim Declercq voor de camera van Sporza over de zege van zijn ploegmakker Mark Cavendish. “Als je die beelden ziet van hoe hij vorig jaar na de Scheldeprijs daar in tranen stond, en dan ziet welke progressie er nu nog inzit dit jaar. Als je een kampioen bent, gaat dat er zomaar niet uit, maar mentaal moest het allemaal weer op de juiste plaats komen. Ik weet niet hoe de sprint verlopen is, maar ik kon het bijna niet geloven toen ik hoorde dat het gelukt was.”

“Ik ben supercontent voor Cav. Hij gaat nooit de meest rustige persoon worden, maar ik denk dat hij wel goed in zijn vel zit”, ging Declercq verder. “Hij zei ook dat hij voor geen enkele andere ploeg wilde tekenen, hij doet dit niet voor het geld. Hij doet het omdat hij zijn carrière goed wil afsluiten, en hij heeft 100 procent gelijk.”

Lof voor Van Moer

Het scheelde echter weinig, of er was voor de tweede opeenvolgende dag een Belgische ritzege in de Tour. “Ik dacht dat Brent Van Moer voorop zou blijven, hij heeft echt een supersterke wedstrijd gereden”, zei Declercq over de straffe stoot van Van Moer. ”We hebben heel de dag serieus mogen rijden en met het moderne wielrennen zitten al die klassementsploegen ook vooraan, terwijl die de vlucht niet willen terughalen. Ik heb zelf nog een tijdje geprobeerd, maar ik geraakte niet meer vooraan. Gelukkig voor ons is alles nog goedgekomen.

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws