Gedeputeerde Luk Lemmens met N-VA-schepenen uit de stadsrand in het Rivierenhof bij de voorstelling van de zeven nieuwe wandelroutes door het Groen Kruis. 

Gedeputeerde Luk Lemmens met N-VA-schepenen uit de stadsrand in het Rivierenhof bij de voorstelling van de zeven nieuwe wandelroutes door het Groen Kruis. © Provincie Antwerpen

Zeven nieuwe wandelingen doorkruisen groenste stukken stadsrand

Antwerpen -

Verspreid in de Antwerpse stadsrand bevinden zich nog heel wat donkergroene en zelfs beboste gebieden. Op initiatief van gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), geestelijke vader van het gebiedsprogramma Groen Kruis, wil de provincie deze groengebieden beter met elkaar verbinden en versterken. Zeven uitgestippelde wandelingen moeten bijdragen tot meer bekendheid en respect voor de GruunRant.

Het groene lappendeken rond de stadskern strekt zich uit over de districten Ekeren, Merksem en Deurne en de gemeenten Schoten, Wijnegem en Wommelgem. Het is goed voor 35 vierkante kilometer groene stadsrand, waarvan de verschillende onderdelen van elkaar gescheiden worden door bebouwing en verharding.

“De provincie Antwerpen is daarom van start gegaan met het gebiedsprogramma Groen Kruis om deze groenzones zo veel mogelijk met elkaar te verbinden en de open ruimtes te behouden en te versterken”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens. Hoog tijd om iedereen kennis te laten maken met deze minder gekende pareltjes aan de hand van zeven wandelingen.”

Op deze kaart zien je hoe de nieuwe wandelroutes uitgestippeld werden verspreid over de hele stadsrand.

Op deze kaart zien je hoe de nieuwe wandelroutes uitgestippeld werden verspreid over de hele stadsrand. © Provincie Antwerpen

Onder coördinatie van de provincie Antwerpen, denken de betrokken gemeenten en districten, Regionaal Landschap de Voorkempen, Agentschap Natuur en Bos en Departement Omgeving samen na over ecologische, recreatieve en blauwe verbindingen en ingrepen in de zone van Groen Kruis om het gebied te laten uitgroeien tot een groene corridor. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van groene verbindingen zoals parken, ecotunnels, houtkanten. Maar ook de opwaardering van oppervlaktewateren en een verbetering van de waterkwaliteit van vijvers of poelen horen er bij.

“Ook de recreatieve verbinding tussen al die groene parels is belangrijk. Samen met Dirk Cleiren van burgerbeweging GruunRant werkten we een zevental wandelingen uit binnen het gebied van Groen Kruis. We hopen hiermee mensen warm te maken voor deze groene stadsrand met al bekendere gebieden zoals de Oude Landen en het Rivierenhof, maar ook met minder gekende groengebieden in de noordoostelijke rand van Antwerpen. De routes variëren in afstand van 8 tot 18 km”, stelt Luk Lemmens een nieuwe brochure voor.

“We verzamelden allerlei leuke weetjes bij zaken die je onderweg tegenkomt”, licht Dirk Cleiren van GruunRant toe.

De nieuw gratis af te halen brochure.

De nieuw gratis af te halen brochure. © Provincie Antwerpen

De wandelkaart is gratis verkrijgbaar bij de districten en gemeenten Ekeren, Merksem, Deurne, Schoten, Wijnegem, Wommelgem en Schilde. Je vindt de routebeschrijvingen en gps-bestanden ook online via www.provincieantwerpen.be/GroenKruis en www.gruunrant.org/wandelroutesjaa 

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio