©  AFP

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP

1 / 3
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Oekraïne verslaat Zweden in 121ste minuut en wordt laatste kwartfinalist op EK

Oekraïne heeft zich voor de eerste keer in zijn geschiedenis geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal. Roman Yaremchuk en co waren tegen Zweden op 1-1 blijven steken na de reguliere speeltijd. De Zweden leken met z’n tienen - Danielson kreeg in de verlengingen rood na een vreselijke tackle - een penaltyreeks af te dwingen, tot invaller Artem Dovbyk in de 121ste minuut alsnog de winnende treffer scoorde. Eindstand: 1-2.

Jonas Withouck

In de groepsfase van dit toernooi zagen we al dat Zweden zelf niet graag het spel maakt en daar maakte Oekraïne in de eerste helft optimaal gebruik van. Het nam het succesrecept van de Zweden over, liet de bal aan hen en probeerde er zelf op het gepaste moment uit te komen.

Bij de tweede tegenaanval van de Oekraïeners was het al bingo. Iets voor het halfuur bracht aanvoerder Yarmolenko de bal prachtig voor doel, Zinchenko haalde verschroeiend uit. Ferm tegen hun zin moesten de Zweden opnieuw het heft in handen nemen, maar veel kwam er niet van. Vlak voor rust was RB Leipzig-aanvaller Emil Forsberg het beu. Hij probeerde het van grote afstand, met succes. Zijn knal ging via een Oekraïens been binnen: 1-1.

Drie keer doelhout

In het openingskwartier van de tweede helft barstte de wedstrijd even helemaal los. De Oekraïeners namen meer initiatief en op twee minuten tijd troffen beide ploegen de paal: Sydorchuk voor Oekraïne, Forsberg voor Zweden. We kregen een plots echte wedstrijd die goed op en af ging met kansen aan beide kanten. Twintig minuten voor tijd trof Emil Forsberg – de beste man op het veld – opnieuw het doelhout, Zweden verdiende stilaan de voorsprong.

 

 ©  AFP

Het was geen verrassing dat beide ploegen het tempo van de openingsfase van de tweede helft niet konden aanhouden. De schrik om te verliezen sloop er meer en meer in, wissels en vervangingen haalden het tempo uit de match. Voor de vierde keer dit EK moesten verlengingen voor uitsluitsel zorgen. Die verlengingen begonnen net zoals de reguliere speeltijd eindigde: gezapig. Plots was er toch opschudding nadat Danielson zijn gestrekt been ietwat ongelukkig onder de knie van Besyedin terechtkwam.

Na het zien van de beelden kon scheidsrechter Orsato bijna niet anders dan rood trekken en de Zweden moesten nog twintig minuten overleven met tien man. Behalve enkele wanhoopspogingen van Malinovskyi konden de Oekraïeners niet meer dreigen, tot in de allerlaatste minuut van de verlengingen. Zinchenko zette voor met zijn gouden linker, Dovbyk kon staalhard binnenkoppen.

 

 ©  Pool via REUTERS

  • Oekraïne stoot door! 
  • Zweden is uitgeschakeld.
  • Er waren verlengingen nodig om de wedstrijd te beslissen.
 • 19u55

  Welkom beste lezer bij het duel in de achtste finale tussen Zweden en Oekraïne. Vanaf 21u zit u hier goed voor de laatste updates van de wedstrijd! 

 • 20u02

  Opstelling Zweden:

  Robin Olsen, Mikael Lustig, Victor Lindelöf, Marcus Danielson, Ludwig Augustinsson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg, Dejan Kulusevski, Alexander Isak

 • 20u03

  Opstelling Oekraïne:

  Heorhiy Buschan, Oleksandr Karavaiev, Mykola Matviyenko, Illia Zabarnyi, Serhiy Kryvtsov, Taras Stepanenko, Serhiy Sydorchuk, Oleksandr Zinchenko, Andriy Yarmolenko, Roman Jaremtsjoek, Mykola Shaparenko

 • 21u00 Start van de 1ste helft

 • 1'

  Eerste helft afgetrapt

  Wie stoot er door naar de kwartfinale?

 • 3'

  Oekraïne heeft balbezit

  De Oekraïners nemen het initiatief en zoeken naar de combinatie. 

 • 7'

  Schot Kulusevski

  Kulusevski schiet op doel, zijn poging eindigt via een Oekraïner in hoekschop.

 • 10'

  Schot Sjaparenko

  Sjaparenko probeert het met een afstandsschot, zijn poging vliegt ver naast. Dit kon beter.

 • 12'

  Yaremchuk bijna met de 0-1!

  De grootste kans tot nu toe komt van de Oekraïners! Yaremchuk schiet na een knappe actie op doel, zijn poging heeft een goede redding van doelman Olsen nodig. 

 • 15'

  Wedstrijd in evenwicht

  Beide ploegen zoeken naar de combinatie en houden elkaar in evenwicht. Het tempo mag gerust wat omhoog in deze wedstrijd.

 • 18'

  Forsberg bijna

  Kulusevski gooit de bal voor doel en bereikt de ingelopen Forsberg die net niet genoeg kracht kan zetten tegen zijn kopbal.

 • 20'

  Isak net naast!

  Kulusevski legt knap breed voor Isak die meteen uithaalt, zijn poging scheert de paal! Opnieuw dreiging van de Zweden.

 • 23'

  Zweden zet druk

  De Zweden kunnen het tempo eindelijk nog eens opschroeven met enkele knappe combinaties. Het is nog wachten op het eerste doelpunt in de wedstrijd.

 • 27'
  icon

  Goal!

  Oleksandr Zinchenko brengt de  Oekraïners met een heerlijke pegelop voorsprong. 0-1! 

 • 29' 

  Larsson bijna!

  Op een vrije trap komt Zweden bijna op gelijke hoogte. Larsson trapt rechtstreeks naar doel en verrast doelman Bushchan die nog uitpakt met een uitstekende redding.

 • 32'

  Wat kan Zweden?

  Zweden zoekt naar een oplossing om op gelijke hoogte te kunnen komen en tegelijkertijd ook een dubbele achterstand te vermijden.

MEER OVER EK Voetbal