©  EPA-EFE

 

 ©  AFP

 

 ©  REUTERS

1 / 3
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Engeland knikkert Duitsland uit het EK en gaat naar kwartfinale

Wen maar aan de zin, want ze zal de komende dagen nog veel voorbijkomen. Na een 0-2-zege van tegen Duitsland heeft Engeland zich immers geplaatst voor de kwartfinale van het EK. Raheem Sterling opende een kwartier voor tijd de score met zijn derde van het toernooi, waarna Harry Kane in het slot de score verdubbelde. Zo eindigt het tijdperk van Jogi Löw als Duits bondscoach met een teleurstellende 1/8ste finale.

Tjorven Messiaen

Het werd snel duidelijk. De 1/8ste finale tussen Duitsland en Engeland zou een van die wedstrijden worden waarbij enkel een goal de match écht zou kunnen laten losbreken. Alleen bleef die goal heel lang uit. Traditioneel is het duel tussen de twee grootmachten er eentje voor de geschiedenisboeken, maar het zag er lang naar uit dat deze match niet meer dan voetnoot zou worden. Nochtans was er heel wat om voor te spelen, want door de troosteloze nederlaag van Nederland lag op papier de weg naar de finale open. Gelukkig maakte de slotfase veel goed.

Tactische ingreep werkt

Engels bondscoach Gareth Southgate had goed gezien dat Portugal in de groepsfase afgezien had met zijn viermansdefensie tegen de wingbacks van de Mannschaft en counterde dat door zelf ook met drie (of vijf, zoals u wil) achterin te gaan spelen. Het plannetje werkte, want ondanks een goede start, kwamen de Duitsers er niet uit en konden wingbacks Gosens en Kimmich amper voor dreiging zorgen. Eén keer lukte het wel, maar Gosens kwam enkele centimeters te kort om de scherpe voorzet van zijn collega aan de overkant binnen te koppen. Een minuut later kreeg ook Werner, die zijn eerste basisplaats op dit toernooi kreeg van Löw, een uitstekende kans, maar naar het beeld van zijn seizoen verzuimde hij te scoren.

 

 ©  Pool via REUTERS

Het was een zeldzame opflakkering van de Duitsers, want voor het overige was het vooral Engeland dat zijn wil probeerde op te leggen. Zonder succes weliswaar, want het genie en de zuiverheid ontbrak. Vooral Harry Kane viel opnieuw tegen. Op slag van rust kreeg hij na dom balverlies van Müller een uitstekende kans, maar talmde te lang. Kans verkeken. Eerder had Sterling het al eens vanop afstand geprobeerd, maar Neuer bracht goed redding. Ook Maguire en de bedrijvige youngster Saka schudden eens aan de boom, maar een doelpunt viel niet uit de lucht.

Alweer Sterling

Al was het in de tweede helft wel bijna meteen prijs. Kai Havertz, één van de drie Chelsea-spelers bij de Duitsers, nam een hoge bal schitterend op de volley, maar met een al even schitterende parade bracht Pickford redding. Het Engelse publiek zette zich in Wembley achter zijn ploeg en joeg de decibels de hoogte in, maar het waren de Duitsers die het scherpst en met enthousiasme uit de kleedkamer waren gekomen, voor even althans, want al snel nam de spanning opnieuw de bovenhand waardoor het goede voetbal achterwege bleef. Net als grote kansen overigens.

Zo kwamen verlengingen dichterbij. Maar Raheem Sterling voelde niet veel voor nog een half uurtje extra voetballen en een kwartier voor tijd zorgde hij dan toch voor de openingsgoal. Hij zette de actie zelf op en via Kane, Grealish en Trippier kreeg hij de bal terug om de 1-0 tegen de touwen te werken. Engeland scoorde tot dusver drie keer op dit EK, drie keer getekend Raheem Sterling. Wembley daverde op zijn grondvesten. De Engelse fans waren uitzinnig van vreugde.

 

 ©  AP

Al kregen die enkele minuten later een hartverzakking wanneer Sterling bijna de anti-held werd. De winger leed gevaarlijk balverlies, waarna Müller het straatje in gestuurd werd. Oog in oog met Pickford plaatste hij de bal naast. Dit was de kans voor de Duitsers. Het werd nog pijnlijker voor Duitsland, want een minuut later was het aan de overkant wel prijs. Uitgerekend Harry Kane, die dit toernooi al veel kritiek kreeg, legde de wedstrijd in de beslissende plooi.

Want Duitsland lag uitgeteld tegen het canvas, het kalf was verdronken. Voor de schone schijn trokken de Duitsers nog wel in de aanval, maar veel haalde het niet meer uit. Die Mannschaft zu Hause! Zo eindigt Joachim Löw zijn ambtstermijn als bondscoach van Duitsland met zijn zwakste resultaat ooit op een EK: de 1/8ste finale. En Engeland? Dat mag blijven hopen dat het eindelijk naar huis komt. In de kwartfinale volgt Oekraïne of Zweden.

 

 ©  AFP

 

 ©  AP

  • Duitsland met Werner, Müller en Goretzka
  • Gesloten eerste helft eindigt op 0-0
  • Sterling bevrijdt Engeland met derde doelpunt van EK
 • Opstelling Duitsland

 • Opstelling Engeland

 • 17u38

  Engeland in het defensief

  Southgate pakt uit met een wel heel defensieve opstelling voor de kraker tegen Duitsland. Foden, Mount, Rashford en Grealish blijven allemaal op de bank. De Engelse bondscoach kiest in de plaats voor Trippier als extra pion achterin. Jammer toch, met zoveel aanvallende weelde in de selectie.

 • 17u44

  Goretzka in de basis bij Duitsland

  Goretzka, maker van de levensbelangrijke 2-2 tegen Hongarije, heeft een plaatsje in de basis verdiend. In de spits kiest Löw voor Werner in plaats van Gnabry, Müller krijgt de voorkeur op Sané.

 • 17u47

  Dodelijke groep des doods

  De groep des doods laat haar sporen na: met Portugal en Frankrijk werden twee van de drie gekwalificeerde landen al uit het toernooi geknikkerd. Duitsland is de laatste overlevende, zetten zij wel de stap naar de kwartfinales?

 • Maakt Werner straks zijn eerste doelpunt op een groot toernooi?

 • Het Engelse supporterslegioen

 • 17u55

  Boegeroep

  Tijdens hun volkslied worden de Duitse spelers getrakteerd op luid boegeroep. Niet erg sportief van de Engelse aanhang.

 • 1' Start van de 1ste helft

 • 1'

  Aftrap!

  Timo Werner trapt de partij op gang! Wie wint deze heruitgave van dé voetbalklassieker?

 • 3'

  Duitsers trekken naar voren

  Goretzka snijdt door het Engelse middenveld en legt de bal bij Kimmich. Zijn voorzet wordt door Walker in hoekschop gekopt.

 • 5'

  Opnieuw Goretzka

  Daar is Goretzka opnieuw, ditmaal met een zwak afstandsschot. Het leer botst in de handen van Pickford.

 • 8'
  icon

  Gele kaart

  Declan Rice van Engeland krijgt geel.

 • 8'

  Geel voor Rice

  Rice gaat aan een ontketende Goretzka hangen en krijgt een gele kaart. Wat doen de Duitsers met deze vrije schop, net buiten het strafschopgebied?

 • 10'

  Havertz niet

  De knal van Havertz belandt op de voet van Stones. De Duitsers blijven rondtikken op de helft van de Engelsen, die voorlopig heel weinig laten zien.

 • 13'

  Vrije trap Engeland

  Een body check van Rüdiger leidt tot de eerste Engelse vrije trap. Maguire kopt door, maar vindt geen ploegmaat in de zestien meter.

 • 16'

  Sterling haalt uit!

  Wembley ontploft een eerste keer na een knappe uithaal van Sterling! Neuer moet zich helemaal strekken om de bal uit zijn doel te houden. 

 • 21'

  Evenwichtige wedstrijd

  Na een goede start van Duitsland is de wedstrijd nu heel wat meer in evenwichtig. Er wordt veel rondgetikt, maar echt kansen blijven voorlopig uit.

 • 25'
  icon

  Gele kaart

  Matthias Ginter van Duitsland krijgt geel.


MEER OVER EK Voetbal