Foto van net voor de coronacrisis: een pasgetrouwd koppel, bejubeld op de stoep van het gemeentehuis in Arendonk. 

Foto van net voor de coronacrisis: een pasgetrouwd koppel, bejubeld op de stoep van het gemeentehuis in Arendonk. © Foto Van Gorp

Wettelijk huwelijk kan alleen in het gemeentehuis

ARENDONK -

Als je in Arendonk wil trouwen, kan dat vandaag alleen in het gemeentehuis. Een huwelijk onder de blauwe hemel, ergens in een park of op een plein in het dorp, is wettelijk niet mogelijk.

Eddy Meulemans

“Door corona moesten heel wat koppels in de afgelopen maanden noodgedwongen elkaar het ja-woord geven in beperkte kring”, zegt gemeenteraadslid Tom Claessen (Vooruit-Groen). “Veel Vlaamse gemeenten werkten hiervoor een oplossing uit via de wet van 2009, die huwelijken buiten het gemeentehuis toelaat. Ondanks de beperkingen van Covid-19 kunnen zo toch nog vele familieleden en vrienden live aanwezig op dit belangrijke moment in het leven van jonge geliefden.“

Maar ook zonder corona vindt Vooruit-Groen een goed geventileerde trouwzaal onder de blote hemel een mooie extra optie. Toch werd de voorgestelde ‘versoepeling’ niet goedgekeurd door de meerderheid van de gemeenteraad. “Zelf ben ik er misschien wat conservatief in”, reageert burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA). ”Maar wij vinden dat het wettelijk huwelijk thuishoort in het gemeentehuis. We hebben daarvoor een mooie piramidezaal, waar we tot tweehonderd mensen kunnen ontvangen. Elkaar plechtig het ja-woord geven in deze prachtige raadszaal, daarna via de grote poort van het gemeentehuis buitengaan en dan op het marktplein bejubeld worden door een menigte van familie en vrienden, al deze mooie rituelen zijn voor ons onlosmakelijk verbonden met het huwelijk.”

Standvastige wifiverbinding

Nog een argument dat de burgemeester aanhaalt om de vaste relatie tussen trouwen en het gemeentehuis niet te verbreken, is het Belgisch klimaat. “Maar er zijn ook praktische bezwaren”, zegt hij. ”Zo moet er nog een neutrale locatie gevonden worden, met een standvastige wifiverbinding.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio