Kanjers tegen kanker: Pieter en zijn pa Bart De Koninck hebben véél goede redenen om te fietsen tegen kanker. 

Kanjers tegen kanker: Pieter en zijn pa Bart De Koninck hebben véél goede redenen om te fietsen tegen kanker. ©  kristin matthyssen

Pieter (21) fietst na overwinnen botkanker in één trek naar Mont Ventoux om die vijf keer te beklimmen

Malle -

Pieter De Koninck (21) uit Oostmalle was een talentvol wielrenner toen hij in juni 2019 de vreselijke diagnose van botkanker kreeg. Twee jaar na de start van zijn chemokuur, gaat Pieter nu samen met zijn vader Bart in één trek zonder te slapen naar de Mont Ventoux fietsen om die vervolgens vijf keer te beklimmen, en dat allemaal ten voordele van Kom Op Tegen Kanker.

Kristin Matthyssen

1.048 kilometer naar Frankrijk fietsen om daar vijf keer de Mont Ventoux te beklimmen: het klinkt als waanzin. Maar als het op bergen beklimmen aankomt, heeft Pieter De Koninck de afgelopen twee jaar bewezen dat hij een soort Bahamontes is. De figuurlijke berg die hij al verzet heeft, was zwaarder dan de krachtmeting die hij nu gaat doen. “Al blijft het een zot idee”, geeft de student industrieel ingenieur toe.

Toen hij in juni 2019 de diagnose botkanker – of Ewing sarcoom – kreeg, stortte zijn wereld in, al bleef Pieter met de mentaliteit van een echte topsporter altijd in een goeie afloop geloven. Na een zware chemokuur waarop zijn tumor gelukkig goed reageerde, volgde in november 2019 een operatie waarbij een deel van zijn heup weggesneden werd en vervangen door een metalen heupprothese. Er volgde nog een nabehandeling en een laatste chemo in januari 2020. Daarna moest Pieter nog een jaar revalideren tot hij weer vlot kon stappen.

De botkanker hield hem niet tegen om te stoppen wat hij graag doet: fietsen. Competitierennen zoals voorheen zit er voorlopig niet in, maar Pieter legt zich nu toe op het langeafstandsfietsen, de zogenaamde granfondo’s.

Pieter en Bart De Koninck gaan in één trek naar de Mont Ventoux fietsen om die vijf keer te beklimmen, allemaal voor Kom Op Tegen Kanker. In de achtergrond hun volgwagen 

Pieter en Bart De Koninck gaan in één trek naar de Mont Ventoux fietsen om die vijf keer te beklimmen, allemaal voor Kom Op Tegen Kanker. In de achtergrond hun volgwagen ©  kristin matthyssen

“Toen ik nog wedstrijden reed, werd al gezegd dat ik geen explosieve renner was, maar vooral een grote motor had en dus sterk zou zijn in de zware koersen. Het is de intentie om op 16 juli in Oostmalle te vertrekken en in minder dan veertig uur tijd de Mont Ventoux te bereiken.”

Er rijdt een volgwagen mee en vrienden trappen ook stukken mee. Maar zijn compagnon de route op dit exploot wordt vader Bart De Koninck (51), als wielertoerist actief bij WTC De Tornadospurters uit Malle. Bart probeert nu 600 kilometer per week te rijden om conditie op te bouwen. “Het wordt zwaar, maar het is haalbaar, liet ik mij vertellen”, lacht Bart.

Broer en nonkel

Naast het verhaal van Pieter, heeft de familie De Koninck nog een goeie reden om te fietsen tegen kanker. “Mijn broer Rob De Koninck is op 21 maart vorig jaar overleden aan kanker”, vertelt Bart. “Hij werd 52. Rob was ook afkomstig uit Malle, maar woonde in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Rob was ons fietsmaatje. We gingen samen in de Alpen rijden en keken dan onderweg naar de Tour de France. Normaal kon hij heel goed bergop rijden, maar de laatste keer lukte het niet meer zo goed. Drie maanden later werd uitgezaaide kanker vastgesteld. Daarna is het snel gegaan.”

Pieter wordt er stil van. “Ken je dat programma Gevoel voor tumor op tv? Wij hebben daar ook naar gekeken. En plots zaten we daar precies zelf middenin. Rob was advocaat. Samen met vrienden had hij een gezellig café gekocht dat dreigde te verdwijnen. Daar gaan we in onze terugrit stoppen voor een spaghetti.”

Maar eerst dus nog die krachttour. “Als we op zaterdag 17 juli in Bédoin aankomen, houden we een rustdag, om op 18 juli vooral te slapen en energie en kracht op te bouwen voor onze koninginnenrit op 19 juli. Het doel is om vijf keer de Mont Ventoux te beklimmen, twee keer langs Bédoin, twee keer langs Malaucène en een keer langs Sault. Daarna nemen we weer een rustdag, om van 21 tot en met 25 juli in vijf dagen de terugrit naar huis te doen. Rond 16u hopen we in Oostmalle te arriveren, waar ons De Lollepotters een feestje organiseert aan de Notelaar voor familie, vrienden en sympathisanten.”

Pieter De Koninck toen we hem eind januari 2020 vlak voor de corona-uitbraak interviewden. 

Pieter De Koninck toen we hem eind januari 2020 vlak voor de corona-uitbraak interviewden. ©  Mia Uydens

Pieter is nu na zijn examens volop aan het trainen. “Gisteren ben ik naar Scherpenheuvel gefietst en heb ik daar wat hellingen gereden”, vertelt de student, die scherper oogt als toen we hem vlak na zijn laatste chemo in het voorjaar van 2020 ontmoetten. “Klopt, ik weeg nu 73 kilo, bijna 10 kilo minder dan tijdens mijn behandeling.”

Pieter als jeugdrenner op foto’s tussen zijn helden. 

Pieter als jeugdrenner op foto’s tussen zijn helden. ©   Mia Uydens

Pieter De Koninck in 2017 bij de voorstelling van zijn toenmalige wielerploeg. 

Pieter De Koninck in 2017 bij de voorstelling van zijn toenmalige wielerploeg. ©  Dick Demey

Pieter heeft nog veel dromen, zoals de Marmotte Granfondo Alpes. Vlak na zijn terugkeer staat nog een chirokamp op het programma. “Daarom wou ik deze fietstocht voor Kom Op Tegen Kanker absoluut nu al doen, ook al is het bloedheet.”

Wie het Fietsen tegen Kanker van Pieter en Bart De Koninck wil steunen, surft naar onderstaande website of volgt fietsentegenkanker op Facebook. Via de Lollepotters kan je kilometers kopen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio