©  ROBIN UTRECHT

Wat is het Europees coronacertificaat en hoe kan ik dat krijgen?

De zomer van de vrijheid breekt aan en dat betekent dat we eindelijk weer kunnen reizen. Maar daar komen ook heel wat administratie en opzoekwerk bij kijken. Waar moeten we nu op letten als we deze zomer willen reizen? En welke regels zijn van kracht? Je leest het elke in de vakantiegids van GVA.be. Vandaag: Wat is het Europees coronacertificaat en hoe kan ik dat krijgen?

Maxine De Wulf Helskens

Het Europees coronacertificaat is een digitaal bewijs dat informatie bevat over iemands ‘coronastatus’. Daar kunnen drie verschillende dingen op vermeld staan: of je (volledig) gevaccineerd bent, een negatieve test hebt afgelegd of in de laatste zes maanden besmet bent geweest met corona. Als je aan een van die drie voorwaarden voldoet, kan je zonder beperkingen reizen in de Europese Unie. Zo hoef je niet in quarantaine en moet je geen extra tests laten afnemen als je aankomt op je vakantiebestemming.

Je zal het certificaat digitaal krijgen, maar kan in uitzonderlijke omstandigheden ook een papieren versie aanvragen. Daarop zal een QR-code staan die aan de grensovergang kan worden gescand. Het certificaat zal je kunnen downloaden via mijngezondheid.be en via de app covidsafe.be. Het certificaat zal vanaf 1 juli in alle EU-landen beschikbaar zijn.

In België is het certificaat al beschikbaar vanaf 16 juni. Je kan het gebruiken om naar bepaalde landen te reizen zoals Spanje. Daar kan je namelijk alleen binnen als je gevaccineerd of getest bent waarvoor het certificaat als bewijs kan dienen. Maar wie voor 1 juli terugkeert naar België en uit een rode zone komt, zal wel nog in quarantaine moeten, zelfs als je in het bezit bent van zo’n certificaat. De officiële datum voor reizen zonder beperkingen met certificaat blijft dus 1 juli.

LEES OOK. Zal er genoeg testcapaciteit zijn?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER