© RTV

Echo’s van de Schelde richt zich eerst op inwoners en pas daarna op toeristen

Sint-Amands -

De gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands keurde maandagavond de aangepaste versie goed van het masterplan Echo’s van de Schelde voor deelgemeente Sint-Amands. Het inspraaktraject leidde tot enkele aanpassingen, maar het gemeentebestuur zorgt er nu vooral voor dat eerst de inwoners de voordelen van enkele projecten zullen zien en ervaren.

Guy Delforge

“Het masterplan is een visie voor de komende tien of vijftien jaar”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). “Dit masterplan slaat op een groot gebied, maar dat plan bestaat uit verschillende concrete projecten die gespreid in de tijd worden gerealiseerd.”

Aan de Kaai komt onder meer dit Scheldebalkon.

Aan de Kaai komt onder meer dit Scheldebalkon. © Gemeente Puurs-Sint-Amands

Echo’s van de Schelde bestaat uit vier grote onderdelen. De Kaai wordt een ontmoetingsplek met onder meer een Scheldebalkon en een belevingscentrum. Scheldeboorden plant onder meer extra wandelpaden, rustplekken en uitkijkplaatsen. Waar ooit het station was, wordt de Landkaai aangelegd, meteen ook een mobipunt waar je je wagen of fiets kunt achterlaten en overstappen op de bus. Er komt ook plaats voor deelfietsen en je kunt er de snelle fietsverbinding richting Puurs op. Landkaai en Scheldeboorden worden verbonden door zes dorpsroutes op maat van de trage weggebruiker. Het vroegere Godshuis in de Hekkestraat wordt het lokale dienstencentrum, daar komt ook de bib.

Tijdens de inspraakronde leerde het gemeentebestuur dat het veel duidelijker moest maken dat het masterplan de gemeente in de eerste plaats aangenamer wil maken voor de inwoners. Uit de timing voor de projecten blijkt dat nu wel eerst projecten worden uitgevoerd die gericht zijn op de Sint-Amandsenaren. De grote heraanleg van de Kaai en de inrichting van het belevingscentrum Woord & Water zijn pas in 2026 en 2027 gepland. “Voor het belevingscentrum schrijven we wellicht een nieuwe ontwerpwedstrijd uit”, zegt Van den Heuvel. Dit jaar worden de sportsite en de eerste aanpassingen aan de schoolsite aangepakt.

“Het masterplan is een visie voor de komende tien tot vijftien jaar”, zegt burgemeester Van den Heuvel.

“Het masterplan is een visie voor de komende tien tot vijftien jaar”, zegt burgemeester Van den Heuvel. © Guy Delforge

In 2022 wordt het nieuwe bredeschoolgebouw in de Hekkestraat gerealiseerd. “Een investering die elke dag van ’s ochtends zal gebruikt worden”, zegt schepen Els De Smedt (CD&V). “De buitenschoolse kinderopvang krijgt er een plaats, overdag wordt het gebouw gebruikt door de school en ’s avonds staat de turnzaal ter beschikking van verenigingen.” Het jaar nadien moet de uitbreiding van deNestel klaar zijn en beginnen de werken aan dienstencentrum Godshuis.

De oppositiepartijen zagen wel goede elementen in het plan, maar bleven onder meer hameren op het gebrek aan parkeerplaatsen en vroegen ook de woning naast het Veerhuis te behouden.

Ter hoogte van Den Amandus komt een fraai platform.

Ter hoogte van Den Amandus komt een fraai platform. © Gemeente Puurs-Sint-Amands

Het gemeentebestuur laat de Sint-Amandsenaren de komende maanden uitgebreid kennismaken met het masterplan. Zo krijgen ze een magazine in de bus waarin de verschillende onderdelen van het Masterplan worden voorgesteld. De communicatiedienst maakte een video die op YouTube staat, maar vooral het wandel- en fietsplan is een ideale manier om te bekijken wat er staat te gebeuren. Er is een parcours van 7 kilometer uitgestippeld en op een twintigtal plaatsen staat een paneel waarop te zien is welk project op die plaats is gepland. Je kunt zo langs alle toekomstplannen wandelen of fietsen en je een beeld van de toekomst vormen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio