Schepen Bart Julliams (met sjerp), raadslid Benny Eyckmans (rechts), de drie nieuwe ambassadeurs Manse, Amber en Julie (in het geel) en enkele buren verkennen de bijensnelweg naast de ring. 

Schepen Bart Julliams (met sjerp), raadslid Benny Eyckmans (rechts), de drie nieuwe ambassadeurs Manse, Amber en Julie (in het geel) en enkele buren verkennen de bijensnelweg naast de ring. © Hans Otten

Bijensnelweg krijgt elders in Geel navolging

Geel -

De erg brede berm naast de Westelijke Ring veranderde de voorbije maanden in een zee van wilde bloemen. Dit opzettelijk inzaaien met streekeigen planten en bloemen wil de stad nu elders herhalen.

Hans Otten

Op drie plaatsen naast de Geelse ringlaan bloeien grote stroken klaprozen, margrietjes, korenbloemen en andere kleurige en geurige plantjes. Die oppervlakte van in totaal anderhalve hectare moet dienen als honey highway, een spreekwoordelijke snelweg waar bijen, vlinders en andere insecten voedsel vinden. In de grootste bloemenweide tussen Stokt en Pas heeft de stad een lange strook weggemaaid die als wandelpad kan dienen voor buurtbewoners of patiënten van het nabijgelegen Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ). Binnenkort komen er nog grote zitkeien en een bankje.

“We zijn het pad meteen al gaan verkennen”, zegt een koppel buurtbewoners uit Stokt. “Het is echt een mooi resultaat geworden. We merkten wel dat je op het meer beschutte deel achteraan meer bijtjes ziet dan in het bloemrijke deel vooraan. Maar daar blaast de wind altijd heel hard, misschien heeft dat er mee te maken? Maar we zien ook dagelijks hoe mensen stoppen om hier gewoon de margrieten te plukken.”

Geen plukweide

Het kan volgens de Geelse milieuschepen Bart Julliams (N-VA) altijd nog straffer. “We hebben weet van mensen die met de spade gewoon een hele struik margrieten uit de berm schupten en mee namen”, zegt hij. “Ons bebloemingsproject wérkt dus, maar dit zijn toch niet de beoogde doelstellingen. We willen onze stad vooral groener, duurzamer en bijvriendelijker maken. We hebben al van enkele imkers de vraag gekregen of ze hier hun bijenkasten mogen komen plaatsen.”

Er bloeit vanalles in de Geelse hof. 

Er bloeit vanalles in de Geelse hof. © Hans Otten

Het project krijgt de komende jaren nog navolging, nu de stad met grondeigenaar Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) overeengekomen is om het beheer van die bermen over te nemen. “Het doel is goed te evalueren wat goed werkt en wat niet, zodat we het initiatief nog op andere plaatsen in de stad kunnen kopiëren. Dat kan op andere stukken naast de ringlaan zijn, maar ook elders in de stad”, zegt Julliams.

Ambassadeurs

De schepen heeft Manse Syen, Amber Caremans en Julie Gilles, die zopas met succes hun tweede jaar STEM-wetenschappen in de middenschool van GO! Geel hebben beëindigd, alvast tot ambassadeurs van de Geelse biodiversiteit gebombardeerd. Voor een Nederlandse schoolwedstrijd bedachten ze het principe van de ‘flower drone’, een op afstand bestuurbaar vliegtuigje dat bloemzaadjes uitstrooit over wegbermen en percelen. Ze wonnen er prompt de publieksprijs mee.

MEER OVER Natuur Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio