Ali El Moussaoui geeft vol vertrouwen de fakkel over aan Evelyne Dykmans en Dieter Geudens 

Ali El Moussaoui geeft vol vertrouwen de fakkel over aan Evelyne Dykmans en Dieter Geudens ©   Patrick De Roo

De Biechtvader van het Krugerplein geeft zijn frituur over

Borgerhout -

Ali El Moussaoui bakte zondag zijn laatste frieten in frituur Sam. De Borgerhoutenaar laat zijn populaire zaak over aan een jong koppel dat op het plein woont. Het is nu aan Evelyne Dykmans en Dieter Geudens om de schoenen van ‘de biechtvader van het Krugerplein’ te vullen.

Patrick Vincent

Als ze iemand zoeken om de koning rond te leiden in Borgerhout, bellen ze Ali El Moussaoui. Hij is er geboren en getogen en kent er zo goed als iedereen die ‘intra muros’ al eens een stap buiten zijn eigen voordeur zet. Dat alles dankzij zijn jarenlange ervaring als sociaal werker op de dienst Samenlevingsopbouw van de stad. En half Borgerhout kent hem, niet in het minst als uitbater van frituur Sam op de hoek van de Reuzenstraat en de Tabernakelstraat aan het Krugerplein.

Maar zondag stond hij voor de laatste keer achter zijn frietketels. Straks nemen Evelyne Dykmans en Dieter Geudens de honneurs waar in de frituur. “Ik was niet op zoek naar een overnemer”, zegt Ali op het terras van de zaak. “Ik deed het nog altijd met veel liefde en toewijding. In het najaar van 2020 overviel Evelyne me met die vraag en zo begon ik erover na te denken. Na lange gesprekken met mijn vrouw en mijn dochters, mijn ouders en mijn vrienden stond ik er al meer voor open. En toen ook Dieter mee in de plannen betrokken raakte, twijfelde ik niet langer. Hij heeft me over de streep getrokken.”

Dat komt zo. Ali bakt niet alleen frieten. Hij is ook de motor van het plein, of misschien beter nog: de smeerolie. “Ze noemen hem hier de peetvader”, zegt Dieter.

Ali lacht, want ook hij kent de connectie van dat woord met Don Corleone-achtige maffiatoestanden. ‘Biechtvader’ is wellicht een beter gekozen woord. Want Ali is niet alleen friturist, hij is ook de sociaal werker én de psychiater van het plein. En Dieter is ook een sociaal werker. Voor het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) van de stad begeleidt hij onder andere mensen die niet de vaardigheid hebben om hun eigen budget te beheren. Dat Dieter een ervaringsdeskundige is in het sociaal werk, is een uitgesproken troef, vindt Ali. Hij legt het graag even uit.

“Het Krugerplein en de omgeving ervan zijn de voorbije tien jaar hard veranderd, vooral van bevolkingssamenstelling. Er zijn nieuwkomers bijgekomen uit de hele wereld, maar ook veel jonge Vlamingen, die de buurt wat hipper gemaakt hebben. Er is nu minder wrevel dan vroeger, maar er zijn nog altijd af en toe meningsverschillen tussen de verschillende gebruikers van het plein. Ik zag het als mijn taak om bruggen te bouwen waar er geen waren en anderen te verstevigen.”

Een brandje is snel geblust als Ali erbij komt. In acht talen kan hij dat: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Arabisch, Berbers en plat Borgerhouts. “Ik bemiddel ook tussen buren, of tussen sommige jongeren en de politie. En ik probeer te helpen, doe kleine boodschappen voor senioren of mensen met een beperking. Of ik help mensen met hun administratie. Dieter kan dat deeltje van mijn werk kunnen overnemen, hoop ik.”

De jonge inwijkeling – hij is afkomstig uit Westerlo en woont sinds acht jaar in Borgerhout – bloost. “Dieter en ik gaan dat zeker proberen, ook al kunnen we de schoenen van Ali niet volledig vullen. We spreken bijvoorbeeld geen Arabisch of Berbers”, reageert Evelyne. “Maar we hebben er een goed gevoel bij. Alles heeft met respect te maken. Wie respect geeft, krijgt respect terug.”

In tegenstelling tot Ali, die de frituur alleen van vrijdag tot en met zondag opende, zullen Dieter en Evelyne, die eerst buren waren voor ze geliefden werden, zes dagen op zeven open zijn. Dieter blijft halftijds voor het CAW werken. Evelyne, die haar roots heeft in het Limburgse Overpelt, gaf haar ontslag als conservator/restaurateur hout en polychromie – ze restaureerde onder andere de meer dan 300 jaar oude Borgerhoutse Reuzin – om voltijds de frituur te kunnen leiden.

“Dat de frituur meer open zal zijn, is een meerwaarde voor het plein”, weet Ali nu al. “In het begin zal ik hen nog wat begeleiden. En ze mogen me daarna ook alles blijven vragen. Ik woon achter de hoek in de Sint-Mattheusstraat.”

“We gaan deze zomer de zaak herinrichten”, zegt Evelyne, die de heropening tegen eind augustus plant. “We streven naar een huiskamergevoel met open vensters. De vleessnacks blijven halal, ook Ali’s beroemde crispy bicky’s gaan we blijven maken. Daarvoor komen ze zelfs van Zurenborg en Antwerpen-Noord. We gaan straks ook een uitgebreide keuze in vegetarische en veganistische snacks aanbieden en breiden het drankaanbod uit met alcohol. We proberen nog wel het unieke recept van de verse tartaarsaus van Ali’s vrouw Esma te pakken te krijgen, maar dat worden nog moeilijke onderhandelingen.” Ze lacht.

Ali haalt verontschuldigend de schouders op. “Esma wil het geheim niet prijsgeven en ik ken zelf het recept niet.” Hij grijnst.

“Wat ze zeker behouden zijn de raketijsjes en de fruitsapjes die je hier voor een halve euro kunt kopen”, zegt Evelyne. “Dat is een mooie traditie die Ali heeft opgebouwd voor de kinderen uit de buurt uit de armere gezinnen. Je verdient daar misschien geen geld mee, maar in de zomer heeft iedereen recht op verkoeling.”

Ali knikt blijgezind. “Daar ben ik blij om”, zegt hij. “De frituur overgeven is heel emotioneel voor mij. Maar ik krijg nu wat meer tijd voor een ander sociaal leven en vooral voor meer quality time met Esma en onze drie dochters. Daar kijk ik naar uit.”

De frituur zal straks zes dagen per week open zijn in plaats van drie. 

De frituur zal straks zes dagen per week open zijn in plaats van drie. ©  Patrick De Roo

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio