De kleiputten waar Rotary Hoogstraten zijn 4X4-feest organiseert, zijn recentelijk gevuld. Maar niet met vervuilde grond van Oosterweel, beweert het bedrijf. 

De kleiputten waar Rotary Hoogstraten zijn 4X4-feest organiseert, zijn recentelijk gevuld. Maar niet met vervuilde grond van Oosterweel, beweert het bedrijf. ©  ram

Desta ontkent dat kleiputten zijn gevuld met vervuilde Oosterweelgrond

Hoogstraten -

“Steenbakkerij Desta ontkent dat er kleiputten zijn gevuld met grond van de Oosterweelwerf”, zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft). “We hadden dat gerucht ook opgevangen.”

Guy Van Nieuwenhuysen

De stad Hoogstraten onderzoekt op dit ogenblik of er ergens in de gemeente sprake kan zijn van een te hoge PFOS-norm. Elk bedrijf wordt gecontacteerd, alle mogelijke vervuiling in kaart gebracht. “We zijn ermee begonnen meteen nadat de eerste berichten over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht zijn bekendgeraakt”, zegt burgemeester Marc Van Aperen. “Ondertussen hebben zowel het provinciebestuur als de Vlaamse overheid ons al de opdracht gegeven om mogelijke vervuiling zo snel mogelijk op te sporen.”

De burgemeester hoedt zich voor paniekzaaierij, maar sluit de aanwezigheid van te grote PFOS-concentraties in Hoogstraten niet uit. “De Hulpverleningszone Taxandria probeert ook in onze gemeente in kaart te brengen waar er ooit blusschuim dat PFOS bevat, is gebruikt. Voor Hoogstraten is dat mogelijk het geval op de transportzone in Meer, voor de grote brand bij De Rijke. Zelf controleren we ook alle oude stortplaatsen.”

Oosterweelwerf

In de Blauwbossen in Minderhout zijn nog niet zo lang geleden kleiputten van de steenbakkerij Desta opgevuld. Het gerucht doet de ronde dat dit afgegraven grond van de Oosterweelwerf is en dat deze dus mogelijk PFOS bevat. “We hebben dat gerucht ook opgevangen, maar de bedrijfsleiding ontkent dat deze grond van de Oosterweelwerf afkomstig is. Om alle twijfel weg te nemen, hebben we Desta gevraagd om ons een herkomstcertificaat te leveren. Ik wil niet vooruitlopen op de feiten, maar als er twijfel blijft, bekijken we welke maatregelen noodzakelijk zijn.”

“Vandaag of morgen krijgen we het rapport van onze diensten en weten we waar we staan. Ik zou het als burgemeester niet graag hebben dat er vervuilde grond aanwezig is. Ik wil niet in de schoenen van mijn Zwijndrechtse ambtgenoot staan. Maar we moeten niet panikeren. Nu kan het allemaal plots niet snel genoeg gaan, terwijl de hogere echelons al vier jaar op de hoogte waren.”

MEER OVER PFOS-vervuiling

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio