© Kristin Matthyssen

Oranje-fan kapot, “maar voor de Rode Duivels supporteren lukt mij mentaal niet”

Viersel -

In de Henri Rulstraat in Viersel (Zandhoven) is het een merkwaardig zicht: één huis is maandagmiddag daags na de smadelijke nederlaag van Nederland nog volledig oranje getooid, terwijl aan de poort van de buren één bescheiden Belgische vlag hangt. “Ik had nog niet de moed om al mijn supportersmateriaal weg te halen”, zegt Oranje-fan Mario Koslowski (54). “Maar vandaag vliegt het.”

Kristin Matthyssen

Mario Koslowski is kind van een Nederlandse vader en een Belgische moeder. Hij supportert al 28 jaar fanatiek voor Oranje, net als zijn vader. Sinds het overlijden van zijn pa zeven jaar geleden, is het helemaal mentaal uitgesloten om voor de Rode Duivels te supporteren.

“Het lukt me gewoon niet”, zegt Mario. “In mijn hart is maar plaats voor twee voetbalploegen: den Antwerp en de nationale ploeg van Nederland. Ik ken niet eens alle Rode Duivels bij naam. Een Belgisch nationaal team met een Spaanse bondscoach vind ik ook maar iets raars.”

De mooiste vlag bewaarde Mario voor de finale. 

De mooiste vlag bewaarde Mario voor de finale. © Kristin Matthyssen

Vorige week, toen Oranje vlot doorstoomde deed Mario nog speciaal een citytripje met zijn vriendin richting Nederland om extra supportersmateriaal in te slaan. “Oranje ballonnen, oranje vaantjes, oranje autospiegelhoesjes … De mooiste vlag hield ik trouwens nog achter de hand voor de finale. En dan die afgang... Met twee doelpunten verschil verliezen tegen een zwak Tsjechië.”

“Allemaal de schuld van Matthijs de Ligt en coach Frank de Boer”, zegt Mario. “Ik hoop dat De Boer snel vertrekt en Louis van Gaal terugkeert als bondscoach. Met Louis van Gaal hadden we zeker nog in het tornooi gezeten.”

Mario had zijn best gedaan om het huis te tooien met vlaggen en wimpels. Maar de leeuw liet hem in z’n hempie staan. 

Mario had zijn best gedaan om het huis te tooien met vlaggen en wimpels. Maar de leeuw liet hem in z’n hempie staan. © Kristin Matthyssen

“Het leek allemaal een fluitje van een cent in de groepsfase, al besefte ik ook wel dat Oranje niet super was”, gaat hij verder. “En toch zei ik in de eerste helft van de match tegen de Tsjechen nog tegen mijn vriendin dat we met 3-0 zouden winnen. De match van de Rode Duivels heb ik niet gezien. Mijn vriendin supportert voor de Rode Duivels en had een tricolore shirt aan. Ik heb haar naar huis gestuurd.”

Voor Mario was het té heavy om zondagavond na het fiasco alles al af te tuigen. De oranje linten met ‘We are the champions’ hangen nog aan de poort. Of er al veel chauffeurs getoeterd hebben uit leedvermaak vandaag? “Sommigen, ja. Ik kan niet tegen mijn verlies.”

We are the champions hangt nog aan de poort. 

We are the champions hangt nog aan de poort. © Kristin Matthyssen

Voor de foto wil Mario nog wel zijn Oranje-pet en zijn shirt met logo van de Nederlandse voetbalbond (KNVB), zijn naam en rugnummer 67 aantrekken. “67 is mijn geboortejaar.”

Of hij niet voor de Rode Duivels kan supporteren vanuit een Antwerpse reflex, bijvoorbeeld voor Toby Alderweireld? “Dat is een Beerschot-supporter. Als Ritchie De Laet in de selectie van de Rode Duivels had gezeten, had ik nog voor Ritchie De Laet gekeken. Maar eigenlijk vind ik het goed dat Martínez hem thuisliet, dan blijft hij frisser voor Antwerp.”

Nr. 1 Holland gaat gewoon in de doos tot het WK volgend jaar. 

Nr. 1 Holland gaat gewoon in de doos tot het WK volgend jaar. © Kristin Matthyssen

“Ik was al opgelucht dat Ruud Vormer van aartsvijand Club Brugge niet goed genoeg bevonden werd voor het Nederlands elftal, want dat zou zeer verwarrend geweest zijn voor mij. Supporteren voor Oranje met Ruud Vormer in het team ...”, zegt Mario.

“Nu stop ik gewoon met het volgen van het EK. De enige voor wie ik nog zou hebben gekeken, was Cristiano Ronaldo. Ach, we winnen volgend jaar wel gewoon het WK, onder Louis van Gaal.”

Mario Koslowski heeft een Nederlandse vader en een Belgische moeder. Maar supporteren voor de Rode Duivels lukt hem niet. 

Mario Koslowski heeft een Nederlandse vader en een Belgische moeder. Maar supporteren voor de Rode Duivels lukt hem niet. © Kristin MatthyssenMeer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio