© RTV

Rechter veroordeelt bestuurder die auto kaapt na ongeval tot jaar cel

Rijkevorsel -

De correctionele rechtbank in Turnhout veroordeelde de 29-jarige man die eind vorig jaar een spoor van vernieling achterliet in Rijkevorsel en carjacking pleegde. Hij kreeg een gevangenisstraf van een jaar met uitstel voor de diefstal van een auto. Binnenkort moet hij ook nog voor de politierechtbank verschijnen.

Bart Van den Langenbergh

Ioan-Marian C. (29) uit Wuustwezel legde op zaterdag 12 december 2020 in Rijkevorsel met een auto een heel brokkenparcours af. Daarvoor moet hij nog voor de politierechtbank verschijnen, maar de correctionele rechtbank veroordeelde de man al wel voor de diefstal van een auto op die bewuste avond. De man krijgt een gevangenisstraf van een jaar met uitstel en een boete van 400 euro. Enkel de periode dat C. in voorhechtenis verbleef, behoort tot het effectieve deel van zijn straf.

Eerst veroorzaakte de twintiger op Gammel in Rijkevorsel een kop-staartaanrijding waarbij een bestuurster gewond geraakte. C. reed met gedoofde lichten verder naar het centrum van Rijkevorsel waar hij aan een benzinestation op de Oostmalsesteenweg een tweede, nog zwaarder ongeval veroorzaakte. Een bestuurder van een terreinwagen liep daarbij zware verwondingen op.

Traumatische ervaring

De twintiger vond er niet beter op dan daarna de auto te kapen van een gezin dat hulp wilde bieden bij dit ongeval. In die auto zaten nog een vrouw en haar 4-jarige kind. De dader heeft hen na enkele tientallen meters wel laten uitstappen en is dan doorgereden.

“Dat was een enorm traumatische ervaring voor de familie. De man dacht dat hij er met zijn vrouw en kind vandoor was gegaan. En de vrouw dacht even dat ze ontvoerd waren”, zei meester Griet Hendrickx namens de familie bij de behandeling van de zaak. De auto van het gezin is pas vijftien dagen later zwaar beschadigd teruggevonden in Nederland. De advocaat van C. had ook aangedrongen op een straf met uitstel. “Door met die auto weg te rijden, heeft hij de domste beslissing uit zijn leven genomen. Maar enkele tientallen meters verder is hij gestopt en heeft hij de inzittenden laten uitstappen”, stelde zijn raadsman, meester Andy Boermans. “Er zijn geen bedreigingen geuit.”

MEER OVER Rechtbank Turnhout

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio