Interventieteams van Brasschaat, Schoten en Noord (Kapellen en Stabroek) houden voortaan ’s nachts ook elkaars grondgebied in de gaten.  

Interventieteams van Brasschaat, Schoten en Noord (Kapellen en Stabroek) houden voortaan ’s nachts ook elkaars grondgebied in de gaten.  © Vera Winnens

Politiezones Schoten en Brasschaat gaan ook samenwerken met politie Noord

Brasschaat/Kapellen/Schoten/Stabroek -

De nu al nauw samenwerkende politiezones Brasschaat en Schoten gaan vanaf 1 juli ook de collega’s van politiezone Noord uit Stabroek en Kapellen betrekken in dat verbond om hun gezamenlijke dienstverlening op het vlak van interventies (noodhulp) en recherche te verbeteren. Volgens betrokken korpschefs Jack Vissers, Barbara Cloet en Luc Gers is deze nieuwe samenwerking (nog) geen voorbode van een fusie.

Brasschaat en Schoten werken al twintig jaar samen op diverse domeinen van het politiewerk. “Dat begon in 2001 bescheiden met crisisinterventie en concreet het beantwoorden van oproepen die binnenkomen via de noodcentrales”, gaat Jack Vissers, korpschef in Schoten, terug naar het prille begin. “Sinds 2012 werken ook onze rechercheteams nauw samen. Deze samenwerking wordt nu uitgebreid met politiezone Noord, die actief is in de gemeenten Kapellen en Stabroek. Het doel is om de politieambtenaren in ons gezamenlijk werkingsgebied efficiënter in te zetten tijdens de nachten.”

Week- en weekendnachten

Tijdens weeknachten zal er vanaf 1 juli van elke zone één interventieploeg onder weg zijn. Daarnaast voorziet één zone ook steeds een extra ploeg met een operationele verantwoordelijke hoofdinspecteur. “Tijdens weekendnachten zullen vier ploegen aan het werk zijn en één ploeg met een operationele verantwoordelijke in de drie zones”, licht Jack Vissers verder toe. “Doorheen de dag werkt elke politiezone met eigen ploegen. Voordeel van deze aanpak is dat zo personeel vrijkomt om lokale toezichtsploegen in te zetten die zullen werken op de specifieke plaatselijke problemen binnen de politiezones.”

Ook voor het recherchewerk wordt een samenwerking opgezet. Vanaf 1 juli is er één permanentieteam van de respectieve recherchediensten bereikbaar en terugroepbaar voor de drie zones. Dit team wordt ingezet bij heterdaadsituaties met arrestatie en wanneer er onmiddellijk verder onderzoek nodig is.

Geen fusie

Jan Vissers, korpschef in Schoten

Jan Vissers, korpschef in Schoten © jaa

Eerder werd al gefluisterd dat de drie betrokken politiezones – met samen driehonderd medewerkers - op termijn beter kunnen fuseren. Volgens Schotens korpschef Jack Vissers zijn hiervoor momenteel geen concrete plannen en is deze kwestie ook politiek niet aan de orde.

“De nu aangekondigde samenwerking is er één van praktische aard, waar zowel de burgers in alle betrokken gemeenten als onze mensen beter van worden. In totaal zijn 90 politiemannen en -vrouwen betrokken bij deze nieuwe vorm van samenwerking op het vlak van interventies en recherche”, aldus nog Vissers. (jaa )

Jan Auman

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio