De meiboom werd met een kraan geplaatst  

De meiboom werd met een kraan geplaatst  © Marc Peeters

Eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen krijgt vorm

Westerlo -

Met enige trots hebben de zeven bedrijven en organisaties die op Kamp C in Westerlo samen het allereerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen realiseren de meiboom geplaatst. Een aloude traditie op een ultramodern project. Tegen de lente van volgend jaar zal het gebouw klaar zijn en kan er afgeteld worden naar de eerste verbouwing met gerecupereerd materiaal. “Want dat is het idee achter circulair bouwen”, weet gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V).

Marc Peeters

Het nieuwe kantoorgebouw dat momenteel op Kamp C in hout wordt opgetrokken telt drie bouwlagen. “De constructie is gebouwd in grids van vijf bij vijf meter”, legt aannemer Joeri Beneens uit. “Alle bouwcomponenten zijn op die vijf meter afgestemd, zodat er zo weinig mogelijk verschillende elementen in het gebouw zitten. Zo bestaat de hoofddraagconstructie uit kolommen, balken en vloerelementen van massief hout met meerdere lagen.”

Alle elementen zijn zo met elkaar verbonden dat ze ook zonder schade uit elkaar kunnen gehaald worden. ”De standaardcomponenten kunnen dus zeer gemakkelijk opnieuw gebruikt worden in een volgend leven” Ook de funderingen kunnen probleemloos gerecupereerd en hergebruikt worden. Enkel voor de ondergrondse draagconstructie is beton gebruikt die bovendien volledig cementloos is.

Opslagplaats

De herbruikbare lijn is in het volledige gebouw doorgetrokken. Alle materialen zijn opgenomen in een zogenaamd Building Information Model (BIM) met een geïntegreerd materialenpaspoort zodat te allen tijde een inventaris kan worden opgemaakt. “Het gebouw kan je op die manier ook zien als een opslagplaats van materialen”, zeggen de makers.

Zeven bedrijven en organisaties bundelen de krachten

Zeven bedrijven en organisaties bundelen de krachten © Marc Peeters

Het gebouw kreeg de naam ’t Centrum mee. De totale bouwprijs bedraagt zo’n 3,2 miljoen euro. Het gaat om een gezamenlijke investering van Kamp C, de aannemer en het architectenbureau. Over een looptijd van twintig jaar wordt elk jaar ook nog 50.000 euro voorzien voor energie- en onderhoudskosten.

In het Bouwconsortium Kamp Circulair zitten in totaal zeven bedrijven en organisaties met name. Beneens, TEN, Streng-th, Muurtuin, West Architectuur, Tenerga en VITO. “Zodra alles klaar is, verhuist het personeel van Kamp C naar deze nieuwbouw,” vertelt Kathleen Helsen over de toekomstige bestemming.

“’t Centrum zal een inspirerend toonmodel zijn voor al wie meer wil weten over circulair bouwen of daar zelf mee aan de slag wil. Met dit gebouw als uithangbord willen we nog meer innovatieve ondernemers naar onze campus trekken, die ook willen inzetten op circulaire economie.”

Kamp C wil op iets langere termijn ook de theorie in de praktijk brengen. “Dat wil zeggen dat we in de toekomst ’t Centrum gaan verbouwen. Gedeeltelijk afbreken dus en met dezelfde materialen in een andere vorm en volgens de nieuwe noden weer gaan heropbouwen.”

Aanpasbaarheid en flexibiliteit zijn volgens de initiatiefnemers cruciaal als je gebouwen echt toekomstbestendig wil maken.

MEER OVER Bedrijven Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio