De kerk net na de heropbouw, nog zonder toren. 

De kerk net na de heropbouw, nog zonder toren. © Mertens

Kerk van Veerle is 100 jaar jong en viert met expo ‘Met Gouden Letteren’

Veerle-Laakdal -

In de Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaardkerk in Veerle loopt nog tot 29 augustus de expo Met Gouden Letteren, die een overzicht brengt naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de kerk van Veerle.

Annelies Frederickx

Op 8 maart 1910 vernielde een brand het overgrote deel van de kerk in Veerle. Elf jaar later, op 30 oktober 1921 verrees het gebouw uit zijn assen en wijdde pastoor Jos Verhaegen de Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaardkerk weer in. Die heuglijke gebeurtenis wordt nu herdacht met de expo Met Gouden Letteren - 100 jaar kerk in Veerle. De Laakdalse Werkgroep voor Geschiedenis en Heemkunde (LWGH) werkte nauw samen met de kerkfabriek van Veerle en Stuifzand om de voorbije eeuw samen te vatten in woord en beeld.

De geschiedenis in woord en beeld.

De geschiedenis in woord en beeld. © AF

Twee onderdelen

“In maart 2020 lagen de plannen voor een tentoonstelling voor het eerst op tafel”, legt samensteller Glen Van Meeuwen (LWGH) uit. “Het heeft bloed, zweet en soms ook tranen gekost om de expo samen te stellen. Een beeld zegt veel meer dan woorden en daarom ben ik in de abdijen van Averbode en Tongerlo foto’s gaan inscannen. De tentoonstelling is duidelijk opgedeeld in twee onderdelen. Aan de linkerkant schetsen de panelen de geschiedenis van de kerk en de verbondenheid met de Norbertijnen uit Averbode. Aan de rechterkant staat de geschiedenis van de hele katholieke gemeenschap van Veerle uitgelegd in tekst en beeld. Voor onze voorouders was de kerk heel belangrijk. Tal van generaties uit Veerle passeren de revue. In de expo besteden we namelijk ook aandacht aan processies, bijgeloof en volksverhalen.”

De kerk anno 2021.

De kerk anno 2021. © AF

“Mensen uit Veerle of de wijde omgeving passeren hier vaak, maar velen hebben de kerk nog nooit aan de binnenkant gezien”, geeft Glen Van Meeuwen nog mee. “Deze tentoonstelling is dan ook een ideaal moment om te ontdekken, wat een mooie kerk dit is. In het portaal vertonen we ook een geschiedkundige film. De toegang is gratis en iedereen kan komen kijken van maandag tot zaterdag tussen 10 en 17u en op zondag tussen 11 en 17u.”

Veerledorp 67, 2431 Veerle-Laakdal
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio