Onder meer in Zutendaal kwamen wegen helemaal blank te staan.  ©  Tom Palmaers

KMI waarschuwt met code oranje voor onweer, tientallen kelders in Lanaken ondergelopen

Zondagnamiddag en -nacht worden intense buien met lokaal onweer verwacht. Er kan weer veel neerslag vallen op korte tijd, waarschuwt het KMI. In Balen (Antwerpen) sloeg de bliksem zondagmiddag in op een woning. In Limburg en Oost-Vlaanderen liepen straten en kelders onder.

Bron: BELGA

LEES OOK: Brand na blikseminslag maakt woning onbewoonbaar

Tot woensdag komen er vanuit Frankrijk geregeld regen- of onweersbuien, die lokaal fel kunnen zijn. Een eerste dreiging wordt zondagnamiddag en -avond verwacht. De onweders kunnen gepaard gaan met hagel of rukwinden. Het westen en het noorden van het land krijgt wellicht de felste buien met neerslaghoeveelheden tot 30 l/m2 of meer.

Het KMI waarschuwt dat de regen-en onweersbuien lokaal erg hevig kunnen zijn. In verschillende provincies, aan de Kust, in Oost- en West-Vlaanderen en in Antwerpen kondigt het KMI daarom code oranje aan.

 ©  kmi

De onweders kunnen gepaard gaan met hagel of rukwinden, zo klinkt het. Pas vannacht zal het weer rustiger worden, maar tegen de ochtend zouden er opnieuw felle buien uit het zuiden komen. Vooral maandagavond en tijdens de nacht van maandag op dinsdag kunnen er opnieuw stevige regen- of onweersbuien vallen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vooral in Limburg hebben hevige onweersbuien met felle regen zondagmiddag serieuze wateroverlast veroorzaakt. In het centrum van Lanaken zijn tientallen kelders ondergelopen, bevestigt burgemeester Marino Keulen (Open VLD).

“De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg is volop bezig om water weg te pompen en de kelders terug water vrij te krijgen. De natuur helpt gelukkig een handje, want sinds een uur is de regen gestopt.”

Onder meer een deel van de N78, de Rijksweg, vanaf Tournebride naar de aansluiting met de Jan Rosierlaan, is door de lokale politie Lanaken-Maasmechelen (LaMa) afgesloten. Het waterpeil van de ingebuisde Langkeukelbeek steeg razendsnel waardoor putdeksels omhoogkwamen. Onder meer de wijnwijk en de wijk Pietersheim liepen onder, net als de Broekstraat, De Merodelaan en de Koning Albertlaan, ter hoogte van het politiecommissariaat. 

Zandzakken

“We hebben hier brandweermensen uit Lanaken, Maasmechelen, Hoeselt, Bilzen en Genk aan het werk. Ook de technische dienst is opgevorderd om bijstand te verlenen. Mensen die zandzakken willen, kunnen telefoneren naar de brandweerzone Oost-limburg en dat nummer is te vinden op de website bwol.be”, aldus Marino Keulen. Ook in Tongeren en Zutendaal veroorzaakten de hevige regenbuien de nodige overlast.

Ook Oost-Vlaanderen bleef niet gespaard. Straten en kelders liepen er onder. De brandweer werd overspoeld met oproepen.

In Balen, in de provincie Antwerpen, sloeg de bliksem in op een woning. Er brak brand uit. De brandweer was snel ter plaatse maar de schade is toch aanzienlijk. Er vielen gelukkig geen slachtoffers.

Noodnummer 1722

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft zondag het telefoonnummer 1722 geactiveerd voor wie hulp nodig heeft van de brandweer, zonder dat er een risico is op levensgevaar: bijvoorbeeld voor ondergelopen kelders of wateroverlast op de openbare weg. Wie dringend een ambulance of de brandweer nodig heeft omdat mogelijk iemands leven in gevaar is, kan uiteraard het noodnummer 112 bellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER