Ingrid Willaert (links) legt uit hoe de sociale kruidenier werkt. © Neel Vermeiren

Sociale kruidenier vindt nieuwe stek in oude feestzaal

Wuustwezel -

De vroegere feestzaal van sportpark Kattegat wordt het nieuwe onderkomen van de winkel van de sociale kruidenier. De zaal werd door de technische dienst van de gemeente omgebouwd tot een stemmige locatie.

De sociale kruidenier is er voor de mensen met een kleine portemonnee. Ze kunnen er winkelen tegen kleine prijzen. “We hebben een zestigtal klanten, van wie er hier wekelijks tussen de 25 en 40 komen winkelen”, vertelt vrijwilligster Ingrid Willaert. “De klanten komen meestal naar ons via het OCMW. Er is nog altijd veel schroom om deze stap te zetten. Ons klantenbestand is recent uitgebreid, doordat we zelf actief op zoek zijn gegaan naar mensen die dit initiatief nodig hebben. De coronacrisis heeft heel wat gezinnen in moeilijkheden gebracht.”

De sociale kruidenier huisde eerder in de kringwinkel, maar die moest vanwege corona sluiten. Het cultuurcentrum Blommaert bracht een tijdelijke oplossing. Maar nu heeft de sociale kruidenier zijn definitieve stek.

“De feestzaal werd heringericht”, vult hoofdverantwoordelijke Hilde Van Looveren aan. “We beschikken nu over een ruime ontvangstruimte waarin onze klanten een koffie of thee kunnen drinken en wat bijpraten. Daarnaast zijn er de winkelruimte, een bergplaats en een bureel waar we klanten eventueel individueel kunnen ontvangen.” Er komt ook nog een kinderspeelhoek. “We zijn tevreden met deze nieuwe locatie”, zegt schepen voor Sociale Zaken Katrin Kempenaers (CD&V). “Deze winkel is ook beter bereikbaar met het openbaar vervoer.”

Lokale producenten leveren gratis verse producten. Carrefour zorgt voor producten met grote kortingen. De organisatie kan ook rekenen op giften. Initiatiefnemer Theo Neys, die om gezondheidsredenen moest afhaken, is tevreden met de nieuwe werking. “De grote groep van 25 vrijwilligers is gebleven. De werking verloopt vlot. Hier worden mensen gesteund in hun streven naar een beter leven. Dit moet een opstap zijn naar nieuwe zelfstandigheid. Want de sociale kruidenier is een vangnet, geen hangmat.”  (vw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners