© BFM

Laatste keer huiszwaluwen-kraamkliniek onder brug, nieuwe arriveert dit weekend

Oelegem (Ranst) -

De nieuwe brug over het Albertkanaal ter hoogte van de Keerbaan in Oelegem wordt dit weekend ingevaren. Hierdoor zijn er dit weekend stremmingen voor het scheepvaartverkeer. Intussen kan de grote huiszwaluwenkolonie voor de laatste keer onder de oude brug haar jongen grootbrengen.

Op het jaagpad aan de brug van de Jozef Simonslaan over het Albertkanaal in Oelegem valt er dit weekend wat te beleven. De nieuwe brug wordt met een ponton ingevaren.

Het duurt nog tot juni 2022 vooraleer het verkeer over de nieuwe brug kan rijden.

Natuurbeschermers maken zich wel zorgen of de grote huiszwaluwenkolonie die in kunstnesten onder de brug leeft. Elk jaar is het voor fietsers die langs het Albertkanaal rijden een fijn schouwspel om te zien hoe onder de brug in Oelegem aan Water-Link het een gekwetter van jewelste is van huiszwaluwen die hun kroost voederen.

De Vlaamse Waterweg zal een huiszwaluwentoren naast de nieuwe brug bouwen, in de hoop dat de diertjes bij de afbraak van de brug zich daar gaan herhuisvesten. Al is het lang niet zeker of deze verhuisoperatie zal lukken. Huiszwaluwen zijn erg honkvast en verstoringsgevoelig.

Huiszwaluwen staan onder grote druk. De kolonie die vroeger hoog in de silo’s van de Stokerij naast het kanaal in Wijnegem broedde is verdwenen sinds de appartementen er zijn gekomen. De kolonie onder de brug in Oelegem – waar een vijftigtal kunstnesten hangen – is de grootste van de streek.

De Vlaamse Waterweg heeft bijvoorbeeld op de dijk naast de nieuwe kanaalbrug in Viersel ook een huiszwaluwentoren gezet, maar die slaat niet aan. Kunstnesten onder de brug zijn het best. De huiszwaluw arriveert ook vrij laat uit het Zuiden, zo rond april-mei. Door de droge lentes van de voorbij voorjaren vinden ze te weinig slijk om stevige nesten te bouwen. 

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

kma

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio