©  BELGA

Stug Servië is laatste hindernis voor finale, dus Cats moeten weer brullen

De Belgian Cats staan op één wedstrijd van hun eerste EK-finale ooit. Tegenstander van zaterdagavond in Valencia is Servië, dat in de kwartfinales titelverdediger Spanje klopte. “Het wordt vooral een fysiek duel”, zegt bondscoach Philip Mestdagh.

Patrick Ceulemans

De voorbije twee dagen – de Belgian Cats verhuisden intussen van Straatsburg naar Valencia – was er toch wat oplapwerk nodig om de Cats klaar te stomen voor de halve finale. “Na de thriller tegen Rusland was er uiteraard wat vermoeidheid en ook wat kleine kwaaltjes, maar iedereen is klaar voor de clash met Servië”, zegt bondscoach ­Philip Mestdagh. “Servië heeft acht speelsters van dertig jaar of ouder en is dus enorm ervaren. Het is in het basketbal een wereldmacht. Ja, ze staan achter ons op de wereldranking (8ste en België 6de, red.), maar het verschil is klein. Kijk naar hun palmares van de laatste jaren: Europees kampioen in 2015 en brons op het EK in 2019, voor de vierde keer op de laatste vijf EK’s zitten ze in de halve finale, op de Olympische Spelen in Rio veroverden ze brons en op dit EK verloren ze nog niet en wipten ze in de kwartfinales Europees kampioen Spanje.”

De Belgian Cats kwamen tot nu toe zes keer uit tegen Servië en de tussenstand is 3-3. In de laatste confrontatie, vorige maand op het vierlandentoernooi in Kortrijk – wonnen Meesseman en co. “Daar hecht ik weinig waarde aan. Mijn selectie wil vooral revanche voor de nipte nederlaag van twee jaar geleden in Servië. Er wordt wel eens gezegd dat we het tegen fysieke tegenstanders lastig hebben, maar tegen een fel Turkije en Rusland bewees mijn ploeg dat ze door een muur kan gaan. Ik heb er vertrouwen in dat dit tegen Servië ook het geval zal zijn.”

Op revanche belust

Emma Meesseman, Kim Mestdagh en Julie Allemand bewezen intussen al dat ze top zijn. “Maar ik ben vooral ook blij dat Kyara Linksens na een zware knieoperatie er opnieuw staat en dat Antonia Delaere is uitgegroeid tot een stevige basisspeelster”, zegt Mestdagh. “We missen Jana Raman, maar de andere meiden die van de bank kwamen, gaven ook iets extra’s. Kunnen ze dat tegen Servië opnieuw, dan is de finale voor ons.”

MEER OVER