Gastvrouw Thari De Pooter en chef-kok Lawrence Elliott van De Kleinen Bistro krijgen het eerste exemplaar van co-auteur Tom Sleeuwaert. 

Gastvrouw Thari De Pooter en chef-kok Lawrence Elliott van De Kleinen Bistro krijgen het eerste exemplaar van co-auteur Tom Sleeuwaert. © kristin matthyssen 

Jonge keukengeweldenaars als corona-snelschakelaars in boek: “Uit een goede crisis kan je ook veel leren”

Zoersel, Malle -

Tegen de stroom in schreef Zoerselaar Tom Sleeuwaert (45) samen met zijn Nederlandse oud-collega Jan Anton Brouwer (55) het boek Kansen door corona over de positieve aspecten van de coronacrisis. Want ja, die zijn er ook. Zoals jonge keukengeweldenaars Thari De Pooter en Lawrence Elliott van De Kleinen Bistro uit Malle zelf getuigen in het boek. Zij kregen het eerste exemplaar.

Kristin Matthyssen

Tom Sleeuwaert is al ruim twintig jaar actief in de uitgeverijsector, vooral van educatieve boeken. De Nederlander Jan Anton Brouwer kent hij via deze weg. Samen schreven ze nu Kansen door corona, over de revolutie die de pandemie in anderhalf jaar ontketende in de hoofden en het doen van veel mensen. Volgens beide auteurs werd er zo hard geschakeld in alle sectoren, dat we daar zeker dingen uit kunnen bijleren.

“We deden al onze interviews voor dit boek via Zoom”, vertelt Sleeuwaert, terwijl Jan Anton vanuit Portugal via een smartphoneschermpje op tafel de boekvoorstelling bijwoont. Ondernemers, docenten, een theatermaker: Tom en Jan Anton interviewden tal van mensen. Qua creatief snelschakelende horecamensen vond Tom het beste voorbeeld dichtbij huis.

Gastronomisch afhaalmenu

Lawrence Elliott (33) en Thari De Pooter (33) namen negen jaar geleden De Kleinen Bistro in Westmalle over. Ze werden net bekroond met 13/20 in Gault & Millau en waren geselecteerd voor het collectief Jong Keukengeweld, dat de beste jonge chefs van Vlaanderen en Brussel verenigt, toen de lockdown in maart 2020 inging. Een enorme klap, want ze hadden net zwaar geïnvesteerd.

“Die avond na de persconferentie van Wilmès zijn we met een fles wijn aan tafel gaan zitten. 48 uur later konden we ons eerste gastronomisch afhaalmenu voor 35 euro op onze Facebookpagina aankondigen”, zegt Thari.

Tom Sleeuwaert met zijn co-auteur Jan Anton Brouwer die op een berg in Portugal zit. 

Tom Sleeuwaert met zijn co-auteur Jan Anton Brouwer die op een berg in Portugal zit. ©   kristin matthyssen

Tijdens de eerste lockdown vlogen wekelijks zo’n 150 afhaal-driegangenmenu’s de deur uit. De extra koelruimte in de compleet vernieuwde keuken rendeerde onmiddellijk. “De foodcost daalde fors omdat we grotere hoeveelheden konden bestellen. Bij de heropening in de zomer zaten we met een stormloop, omdat veel mensen die normaal voor een Gault & Millau-beleving naar de stad trokken, De Kleinen Bistro via onze afhaalmenu’s plots hadden ontdekt”, vertelt Lawrence.

Bewust lokaal

Zelf kiezen Lawrence en Thari nu nog radicaler voor lokale producten. “We gingen al veel ingrediënten plukken bij de Paardebloemhoeve in Malle, maar nu kopen we nóg bewuster lokaal. Onze asperges komen van een boerderijtje in Brecht en onze blauwe besjes uit Malle. Je moet aan hetzelfde zeel trekken en mekaar steunen.”

Ook deze zomer blijft De Kleinen Bistro afhaalmenu’s aanbieden. “Om al onze trouwe klanten te bedanken die om welke reden dan ook nog niet durven komen tafelen.”

Volgens Tom komt ‘het oude normaal’ niet meer terug. “Zonder die crisis hadden we nooit die grote stappen gezet, bijvoorbeeld in het onderwijs, of ouderen die plots online gingen kopen en leerden videochatten. Uit een goeie crisis kan je ook leren.”

*Kansen door corona, Never let a good crisis go to waste, Tom Sleeuwaert en Jan Anton Brouwer, Jab-uitgevers, 142 pagina’s, 19,95 euro

Lawrence, Thari en Tom Sleeuwaert bij de deur van De Kleinen Bistro. 

Lawrence, Thari en Tom Sleeuwaert bij de deur van De Kleinen Bistro. ©   kristin matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio