Hans Hanssen vorige zomer bij de zone 30 in de Schoolstraat, die door het schepencollege ongedaan werd gemaakt. 

Hans Hanssen vorige zomer bij de zone 30 in de Schoolstraat, die door het schepencollege ongedaan werd gemaakt. © jaa

Hans Hanssen (CD&V) trekt de kop voor bewoners: “Ik pleitte vorig jaar al voor één grote zone 30 in Schoolstraat”

Schilde -

De pas goedgekeurde plannen voor herinrichting van de Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg maken de discussie over invoering van een zone 30 in het centrum en hoe groot die dan wel moet zijn, opnieuw brandend actueel. Hans Hanssen (CD&V) is duidelijk: “De hele Schoolstraat en ter hoogte van het Kerkplein aub.”

Na heel wat gepalaver en zonder applaus van de bewoners, keurde de gemeenteraad zopas de herinnrichting goed van de belangrijke verkeersas vanaf de Turnhoutsebaan tot de grens met Ranst. De bewoners lieten meermaals verstaan dat ze in het ontwerp, dat onder tijdsdruk werd goedgekeurd om geen Vlaamse subsidies mis te lopen, afdoende maatregelen misten om de snelheid in het dorpscentrum naar beneden te halen.

“Ik begrijp hen volledig”, zegt oppositieraadslid Hans Hanssen (CD&V). “Ik pleitte vorig jaar al voor een uitbreiding van de zon 30 voor de oude vestiging van school Wonderwijzer. Maar ik werd weggehoond door het schepencollege. Men heeft de zone 30 toen zelfs volledig afgeschaft.”

“Het stemt mij matig tevreden dat er nu toch twee aparte en kleine zones 30 komen”, vervolgt Hanssen. “Het is hopelijk slechts een begin. Ik pleit voor één langere zone 30, over de hele lengte van de Schoolstraat, inclusief het Kerkplein. Aan het kruispunt Schoolstraat/Turnhoutsebaan is de situatie voor fietsers heel gevaarlijk op dit moment. Hier is de Schoolstraat smal. Ook deze strook verdient het statuur van zone 30. “

Geen enkele fietsstraat

Hans Hanssen pleit verder voor meer materiële verkeersremmers op dit traject. “De Schoolstraat wordt druk gebruikt door fietsers, waaronder veel kinderen op weg naar school. Als men onze inwoners wil motiveren om vaker de fiets te nemen, dringen meer infrastructurele maatregelen zich op zodat fietsers zich ook veilig kunnen voelen”, vindt Hanssen, die als kinesist zelf altijd met de fiets zijn patiënten bezoek.

“Wat me tenslotte verontrust, is dat Schilde – in tegenstelling tot onze buurgemeenten - nog geen enkele fietsstraat telt”, stelt het oppositieraadslid vast. “Ondanks de belofte van het huidige bestuur om hier werk van te maken staat de teller nog steeds op 0.”

Schepen van Mobiliteit Olivier Verhulst (Open Vld) zegt dat er nu toch al twee zones 30 voorzien zijn: aan het Kerkplein en aan Werf44. “Ook ik ben voorstander om die beide zones op z’n minst met elkaar te verbinden en zal de komende maanden er alles aan doen om dat nog geregeld te krijgen”, belooft de schepen van Mobiliteit.  (jaa )

Jan Auman

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio