Schepen Kiebooms volgt de restauratie nauwgezet op. 

Schepen Kiebooms volgt de restauratie nauwgezet op. © Filip Spoelders

Meer dan 16.000 vloerstenen sieren nieuwe raadszaal

Borsbeek -

De trouw- en de raadszaal van Borsbeek verhuizen dit najaar naar het Fort 3. De renovatie is ondertussen ver gevorderd en toont een duidelijk beeld van de nieuwe functie van het historisch gebouw.

Filip Spoelders

De linker caponnière of galerij van het Borsbeekse Fort staat al enkele maanden in de steigers. Na de zomer moet het gebouw, naast de verenigingen die er nu al huizen, onderdak bieden aan de gemeenteraden en burgerlijke huwelijken.

Dat het historische pand een idyllische locatie gaat worden om te trouwen, toont schepen van Openbare Werken Walter Kiebooms (N-VA) tijdens een rondleiding. “Het opzet van de restauratie is om het historische aspect zo veel mogelijk te bewaren en te herstellen. Op sommige plaatsen is het echter noodzakelijk om met nieuwe stenen en materialen te werken.”

De poort kreeg dezelfde kleur als in het Fort van Wommelgem.

De poort kreeg dezelfde kleur als in het Fort van Wommelgem. © Filip Spoelders

De raadszaal komt in het linkse deel van deze caponnière. In de volksmond staat het bekend als Van Kempen, naar het bedrijf dat deze ruimte vroeger huurde. “De ramen kregen hun oorspronkelijke ronde vorm terug, wat voor gespecialiseerd metselwerk zorgde. Ook de toegangspoorten wilden we in de oorspronkelijke kleur laten schilderen, maar we vonden geen enkele oude foto terug met de juiste kleur. Daarom hebben we naar het Fort van Wommelgem gekeken voor de keuze.”

Monnikenwerk

Binnen is er de ontvangstruimte, de toekomstige raadszaal, een plaats voor een kleine keuken en het sanitair. De kamers worden gekenmerkt door de gewelfde plafonds en het gebruik van bakstenen. “De vloer was helemaal weg en die is hersteld met bakstenen die op hun kant werden geplaatst. Voor de aannemer was dit een monnikenwerk want het ging om bijna 17.000 stenen”. Het waren er exact 16.250.

De toekomstige ruimte waar koppels hun jawoord zullen geven.

De toekomstige ruimte waar koppels hun jawoord zullen geven. © Filip Spoelders

Ook de daken kregen een grondige herstelling. “De vochtproblemen van de daken waren eigenlijk de aanzet voor deze restauratie. De daken waren volledig bedekt onder de begroeiing. Dat zorgde voor lekken. Dat is allemaal afgegraven terwijl er laag per laag een waterdichting is aangebracht. Binnenkort kunnen we op het dak opnieuw groen aanplanten.”

Het plein voor de nieuwe raadszaal zal snel worden onthard. Enkel een kasseiweg voor bestemmingsverkeer zoals leveranciers en hulpdiensten, zal toegang bieden tot de zaal.

Het gemeentebestuur heeft een subsidiedossier lopen om op termijn de rechter caponnière te restaureren.

De ontvangstruimte met erachter de kleine keuken.

De ontvangstruimte met erachter de kleine keuken. © Filip Spoelders

Bijna 17.000 bakstenen kropen in de nieuwe vloer.

Bijna 17.000 bakstenen kropen in de nieuwe vloer. © Filip Spoelders

Metselwerken boven de ingang van de nieuwe raadszaal.

Metselwerken boven de ingang van de nieuwe raadszaal. © Filip Spoelders

De buitenzijde is bijna helemaal gerestaureerd.

De buitenzijde is bijna helemaal gerestaureerd. © Filip Spoelders