Brouwer Jan De Troetsel stelt met trots de Burton ‘nieuwe stijl’ voor. 

Brouwer Jan De Troetsel stelt met trots de Burton ‘nieuwe stijl’ voor. © Joris Herregods

Burton herleeft dankzij twee overgebleven bakken bier

Boom, Niel -

De oudere bierliefhebbers in de Rupelstreek herinneren het zich wellicht nog: ‘nen Burton’ van de Boomse brouwerij Lamot. Voor de fans van het amberkleurige bier is er goed nieuws. De Nielse brouwerij De Blauwe Kuip laat het iconische bier herleven.

Burton werd tot 1972 gebrouwen door Lamot aan de Kaai in Boom. Tot dan vloeide het bier rijkelijk uit de tapkraan van heel wat cafés in de Rupelstreek. Burton raakte daarna in de vergetelheid, maar in de jaren tachtig kwam het vergeten bier als bij toeval weer naar boven.

“Destijds hadden we plannen om in Willebroek een brouwerij te starten. Om bepaalde redenen is die er nooit gekomen, maar het legde wel de grondslag om het bekende bier weer tot leven te wekken”, vertelt brouwer Jan De Troetsel. “Tijdens de gesprekken met toenmalig burgemeester Hugo Adriaensens kwam hij plots met twee bakken Burton aandraven die hij nog ergens in zijn kelder had staan. Het bier was al vervallen, maar we hebben die flesjes toen laten analyseren om de samenstelling te kunnen achterhalen. Hoewel het precieze recept onbekend is, hebben we op die manier toch een bijna perfecte kopie kunnen brouwen.”

“Omdat Burton nog als merknaam geregistreerd stond, konden we dat toen niet gebruiken en werd het ons eerste Klinkaertbier. In 2000 waren we er echter mee gestopt en zijn we andere bieren onder de naam Klinkaert beginnen brouwen.”

Erfgoed van de Rupelstreek

Maar toen de brouwer een tijd geleden vernam dat Burton als merknaam nu wél beschikbaar was, was dat het sein om het bier opnieuw te gaan brouwen. “Hoewel we weten dat het segment van amberkleurige bieren fors is gedaald, wilden we deze kans niet laten schieten”, zegt hij. “Ten slotte is het toch een iconisch bier dat een beetje tot het erfgoed van de Rupelstreek behoort.”

Burton is een amberkleurig bier met een alcoholgehalte van 5,2% dat wordt gebrouwen met vier soorten mout en één soort hop. Het zit in de categorie van de IPA-bieren. “Net als De Koninck zijn bolleke APA ‘Antwaarpse Pale Ale’ heeft genoemd, noemen wij het een Bompa, ‘Boomse Pale Ale’”, zegt Jan De Troetsel met een knipoog.

De Burton, geleverd in flesjes van 25cl en vaten van 20 liter, is onder meer te ontdekken in een aantal horecazaken in Niel en Boom zoals De Koophandel, café Noeveren en bij vzw Emabb. Ook bij Bar Bernaar in Hemiksem staat het al op de kaart.

Bart Roggeman

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio