Schepen Goele Fonteyn aan de gedenkruimte met daarachter het urnenbos. 

Schepen Goele Fonteyn aan de gedenkruimte met daarachter het urnenbos. © Jan Brys

Kerkhof Rustoord krijgt milieuvriendelijke bosbegraafplaats

Brasschaat -

Naast begraafplaats Rustoord in de wijk Kaart komt een bosbegraafplaats. De nabestaanden kunnen er hun overleden dierbaren in milieuvriendelijke en afbreekbare urnen een laatste rustplaats geven.

Op dit ogenblik bestaat dit systeem al in Lanaken, Sint-Niklaas en Hasselt. Net voor het urnenbos legden medewerkers van de gemeente een gedenkruimte aan met afgezaagde boomstammen. In het bos erachter kunnen de afbreekbare urnen dan in de grond worden begraven.

Schepen voor Openbare Werken Goele Fonteyn: “Het is uiteraard niet de bedoeling dat de mensen dit zelf doen. De begrafenisondernemers zijn op de hoogte van deze nieuwe vorm van begraven. Zij werken met coördinaten om een plek te bepalen. Er is geen grafaanduiding”.

Iedere Brasschatenaar kan hier gratis een plekje krijgen. Dat is gratis. Wie buiten Brasschaat woont en hier een plaatsje wil, wordt volgens het reglement een bijdrage gevraagd. De nabestaanden kunnen de bijzetting bijwonen in het urnenbos.

Fonteyn: “Wie wil kan op de boomstammen vooraan een bepaalde vorm van herdenking plaatsen. Er is geen termijn van toepassing en de begraving is uiteraard onomkeerbaar. De begraving in het bos is anoniem en de locatie is niet zichtbaar”. (jbr)Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio